Wednesday, September 24, 2008

kesah ayahku dan burgerku

hari ni sy nak cite pasal ayah sy..

ayah sy ni seorang yg sape2 xbole ckp 'nak beli' itu atau 'nak' ini nanti die akan carik jugak mende tuh sampai jumpe.. dan sy la mangsa nye kan slalunyee pantang kalau tersebut 'nak...' err abes sampai patah kaki pun selagi xjumpe barang tuh selagi tuh xbole balik laaa kann... ade skali tu mak pesan puding sekian2, time tuh sy ikut laa ayah g bazar sbb wikend kann, tp ditakdirkan stall jual puding sekian2 tuh tutup pulak... pastuh mule laaa ayah cariikk serate tempat.. bazar lain, stall tepi2 jln, stall bawah2 flat... sedangkan mak dah pesan "kalau ada", tp ayahnyee berusaha gak nak carik smpi dpt.. last2 jumpe laa gak kat satu stall terpencil tuu... udahnyee kitorang balik sampai tul2 5 minit lagi nak berbuka kuh kuh kuh... hidang pun kene laju2..

ade skali tuh tuh kannn


"ayahhhh nak tukar kusi stadi baru laa dlm bilek tuh.. kusi tu dah patah"
"yakaaaaa!! manyak tajam lu, kusi pun bole patah.. ok ok kite pegi cariii sebelum g bazaarr"
kitorang ekceli nak carik yg kusi lipat jek.. tp ntah napee sume xmemuaskan hati beliau dr segi kualiti n harga,last2 sampai ke sudah xbeli kusi tu.. kene sambung besok pulak pencariannye.. huhuhu tp sy dah malas ikut dah, ayah g carik sendiri...

ehh panjang nyee pendahuluan, ekceli nak cite kesah hari ni hee


emm hari ni kann xtau laa nape tinginnn sgt nak makan burger xkesah laaa burger mane2, klu bole nak yg tepi jln jek...
soo cam biase dlm kul 4 lebih tuh b4 ayah balik keje die akan kol dulu tanye nak pesan
pape x...
kringggg kringggg

"helloooo lu sama ma mau pesan apaaa"


"ayahhh~ nak burger"

"apaaaa?? bubur??"


"burger laaa, bukan bubur"

"apaa?? bubur?"


"b.u.r.g.e.rrrrrrrr"


"bubur apaaa? bubur lambuk??"

"bukannn bubur laa yahhh... burrrgeeerrrrrrrr"


"haiyaaa saya tarak dengar laaa, lu cakap kuat siketlaa"


"kitee nakk burgerrrrrrr"


"yalaaaahhh bubur apaaa??


"ayah xpelaaa xpelaaaa xyahlaaa beli"
huhuhuhu ayah ni mmg sejak makin berusia ni pendengarannye kurang cket huhuhu tp rajin betol kol, tp slalu xdpt dgr ape org cakap.. huhu mmg jarang pesan makanan kat ayah.. tp sbb hari ni tingin sgt burger kannn.. kang kite g kuar beli kang, nanti die balik tgk kite xde kat umah, takut biseng jek uh uh

beberapa minit kemudiann... time ni ayah dah sampai ke ong tai kim

kringgg kringggg


mak yg angkat

'helloo"

"ni,, td diana kata mau apaaaa"


"dia mau burger"

(ekceli dah buat isyarat tangan dah kat maaa xpayah xpayah wpun dah tau kesilapan g pesan td, sbb ayah akan berusaha nak
tau n carik gak huhu tp ma terlepas ckp jugak)
"apaaa?? bubur?"

"bukan bubur laaaa.. b.ur.g.errrrrrr"

"haiyaaa sekiamm aarrr lu cakap ngan ini olang"


ntah sape2 ntahhh ayah pass hensetnyee ke gadis melayu


"helloooo makcik, uncle tanyaaa makcik nak bubur apa"

"adikk... cakap kat uncle bukan bubur tp burger"


"oooooo burgerrrrrrrrrrrrr"
(dengan nada kuatnyee die ulang, pastuh mak kate mak dgr die gtau ayah burger
bukan bubur pastuh ayah gelak kuat giler kuh kuh kuh)

pastuh xlame kemudian baru aku tingat alamak!!!!! ma xgtau ayah, nak burgerr tepi2 jalan jek, so takut ayah g mcD atau KFC
, tidaaaaakkkkkkkkkkkkkkk!!! bukan apeee, xsampai ati jek kang susah2 kene beratur panjang dlm mcD @ KFC pulak) huhu

xsempat2 nak kol ayah gtau sekaliii


kring kringgggg


huhu ayah kol duluu, sy jawab


"helloo ayahhh"

"ya yaaaa, lu mau burger ape? lu cakap sama ini olangg aaaaa"


errrkkk

laluu sy pun terpinga2laa xtau ayah pass henset die kat sapee


"helloooo adik nak apa"


"errrr ni kat mana ni"


"ini di mcDonald" (aaaaaa kannn betollll ayah g mcD!!)

"ooohh camtuh bg sy mcCiken je laaa"


"set ke?"

"taakk, burger sahaja"


lerrr ayah kasi hensetnyee kat cashier mcD rupenyee..lepas tuh dgr laaa cashier tuh pass balik henset kat ayah, n ayah tutup..


***harus di beritahu yaaa, ayah ngan mak saya xreti sgt sebut mcCiken kee bigMac ke, dorang reti sebut burger sahaje, sbb tu suke main pass2 kat cashier jek sbb xreti sebut name burger tu

adoiiiii... ayahanda ayahanda.... suke benooo pass henset kat org lain yekk.... cube kalau org tuh g bawak lari henset tuh kee, x ke naayaaaa huhuu

akhirnyeee... ku dpt jugak burger yg di idam2kann untuk berbuka wuuu (T_T)

taraaaaa ;)

hehehe tamat laaa sudahh kesah ayahku dan burger ku :) selamat berbuka sumee ^^

24 comments:

pestisid said...

oh tersentuh hatiku bace kisah ayahku dan burgerku ni..

sy masih tringat kisah ko cite kat sy sjarah idop ko dulu.mmg patut ko syg sgt kat ayh ko.die sangat baiiiik, walaupun slalu sebut 'butut'..'butut'..

dh la sanggup tgglkan smue kesenangan mase die mude2 dulu demi kebahagiaan sekarang.wah, sob2.rase emo bile tringat kate2 ko mase bercerite dulu.

nnt kem salam kat pakcik rasul ye.

bbhthkvy<---agh!menci menci kat simbol org cacat nih.

dd dudu said...

lisaaaaaa!! yg ko benci sgt kat word verification tuh kenapeeeeeee??? puk puk setiap komen pun ko nak bg huruf ape yg ko dapat, nah nah amik balikkkk ;o

oohhhh ko maseh ingat name ayah sy hehehhe

nanti bile sy kuar dr blek ni sy sampaikan laa salam kat ayah rasul hehehe kura2 pun pandai bg salam yekk ;p pu~~

hee time kaseh time kaseh

nekopachi said...

comel gile ur dad ahahahha.

dd dudu said...

hehehehe nekopachi pun kenal ayah dr zaman sekolah lg kan ;) ayah slalu anta kite g ke umahhhh nekopachi naik moto hehe ingat x ingat x ;p

surney said...

(^,^) sweet sgt ayah ko...
mcm ayah aku gak,kalo aku nak apa2 mesti dia belikan...igt lagi dulu aku suka makan cekedis mr.potato tu..tiap2 ari beli sampai 2-3 bgks..sampai aku dah bosan dah nak makan mende tu..heheheeeeee... ;p

aufa47 said...

sedey nye bace dd nye post ni..hukhuk...mcm nak nangis tp kat opis...hukhuk...kirim salam kat ayah dd ek..

dd dudu said...

{surney}
yekeeeee haaa kannnnn, ayah lg satu perangai die, kite xleh stat ckp "tingin makan" atau "suke" atau "sedapnye".. nantiiii die g beli hari2 sampai2 kite muak... ni hari ni musti ayah aku bawak balik burger lagi ni hukhuk

huhu kelab ayah suke carikkan barang yg anak suke hari2 ;p

{aufa47}
aufa aufa jgn nanges, aufa ingat kat ayah kat kampung eyyy... pokpok

nekopachi said...

kan! hehe baik sungguh walaupun i di refer as budak jalan duta ahahahahah comel2

zealios said...

Such a nice dad :) Hargai lar sebaik2 nyer.

Anonymous said...

hik hik hik..kelakar..kelakar..
hari yg malang untuk cashier mcDonald & gadis penjual bubur tersebut.

hee cmtu la malangnye gadis2 yg dipakse mkn kueh bulan oleh watak utame tersebut..

yg benar;
♥♥ ja_di_atas_tujuh ♥♥

dd dudu said...

{nekopachi}
hahahahah betolllll dak jln duta ;p kuikui dak yg umah sebelah duta vista hihi klu ayah nak g jumpe org kat duta vista, musti percume kite sbb nak nyebok gak g umah nekopachi kat sebelah tu hee ;p

dd dudu said...

{anonymous}
jaaaaaaaa!!! :D how dare u teringat2 kesah kuih bulan yg ayah aku pakse bg kat korang hahahahhahaha sume pun lintang pukang lari puk puk aku engat lagi, dlm ramai2 tuh, hanye kakyen jek yg suke kuih bulan ku~~ pu~~

jaaa, lisa ade ngumpat ko kat entry yg tajuknyee atsukuru (jd batu api jap hehe)

dd dudu said...

{zealios}
yelaa zealios, hargailaa ibu bapa kite yee kawan2 selagi mereka masih ada :']

pandangdenganmatahati said...

oh aku plak d refer budak batu caves.. :^ lagi 1 aku nk tambah, ayah dd kalo org dtg rumah suke beli makanan y banyak haihhh serba salah kalo x abes..pu~
tp skg ni sbb aku dah salu dtg, dah xde la makanan y bnyk itewww haha..dlu2 smp aku rase takut nk dtg rumah ko dd.. :p

fxoweby -->menci menci menci jugakkkkkkkkk!!!! nak lagi benci kalo tsalah type puk!!!!!!

dd dudu said...

{pandangdenganmatahati}
ha ahhhh ko kan budak batu caves, gelaran ayah aku tuk ko kih kih kih

klu nak g giant dkt2 umah ko lak kan, ayah aku kenal sbg giant umah kawan diana hahahahahhaahha

heheehhe sian ko ;p tp klu ko dtg mmg betol2 secare mengejut n aku xgtau ayah aku ko nak dtg, mmg ko bernaseb baik laa xdpt byk2 makanan hihiihi

pukkk!! ko ni ngan lisa bole tubuhkan kelab anti word verification :o uh xkire xkire xmauuu remove gakkk simbol org cacat tu ;p

pestisid said...

buang la.seb baik kali ni dpt snang.


bgvoo<-simbol org cacat yg senang je.
tp tak kireeeee, tetap menciiiiiiiii!!

dd dudu said...

{pestisid}

Show word verification for comments?

This will require people leaving comments on your blog to complete a word verification step, which will help reduce comment spam.

What this does is to prevent automated systems from adding comments to your blog, since it takes a human being to read the word and pass this step. If you've ever received a comment that looked like an advertisement or a random link to an unrelated site, then you've encountered comment spam. A lot of this is done automatically by software which can't pass the word verification, so enabling this option is a good way to prevent many such unwanted comments.

;p

sy dah penat tahuuuu mendelete comment spam dulu pu~ pu~~

Anonymous said...

biar la si kuri kuri gagah berani tu ngumpat aku..asalkan die x jd batu api..(hak hak hak sahak)

hoo~ sedapnye kalo ade bege yg ade 2 lapis daging..bersalut telur..dan diikuti dgn sayur2 segar dr ladang..mayonis dan soso bersilih ganti..dihidangkan dgn fresh oren berais..fuu~~

note utk kuri kuri : ko kenal x budak name 'Ab' kt satyam tuh??

yg benar;
♥♥ ja_di_atas_tujuh ♥♥

dd dudu said...

anonymous aka ja_di_atas_tujuh}
ooohh auch auchhh

sedapnyee :]" tp kalau daging tu ganti ngan ayam lagi cedap nyum nyum

lina said...

alahai pak cik rasul..aku pun kne pakse mkn kueh bulan gak ngn c dd ni. xpenah idup aku mkn kuih bulan. tuh la 1st time.

agi 1, aku pun nk iya kan ckp muni yg pk cik rasul ni xleh dibgtau nk dtg awl bape ari sbb die akan menyediakan mknn yg sgt byk. oleh itu, nk dtg umah dd, serbu je.

pestisid said...

to:tujuh di bawah ja,
same je kan ngan ja di atas tujuh?

aku x ngumpat pun la.aku ckp kuri2 tu aku je.fakta tau.takde ngumpat2.ape nih dudu, jdk batu api pula kamu ye?

ha'aaa aku kenal AB atau name penuh beliau, Abdullah bin Aidit.ceaaaa ingat name penuh tu.nape?sape beliau terhadap ko?sejak2 jadik warga gmbak ni, ko tanye pasal AB lak ye.

to dudu:
asabuuuo->amboiiiiiiiii panjang nye WV aku kali nih.apsal x ashabulkahfi terus.puas ati.

pestisid said...

wawtc->saje je bg komen ko nmpak mcm byk skit.hakhak.

dd dudu said...

lisa =n

~tHe tRU cOloRs oF 'atiQahadnAn'~ said...

hi sis..
adoyai.. tergelak jugekk baca entry ni...
dari tdy tahan je.. hee... finally entry ni da tak tertahan2 nak gelak.. kelakar ayah dudu ni.. sayaaaangg kat anak dea.. sanggup tU.. hik..hik.. kemsalam ur parents k.. :D take care!