Friday, March 19, 2010

tutorial - nak letak template blog yang cantik?


tutorial lagiii~~~ maaf ye, harap memahami kandungan blog ni skang, sebab aku betul2 tengah nak tulung kawan ni :) dia seorang cikgu komputer, dan dijangkakan bila bukak sekolah next week, budak2 akan tanya dia pasal soalan blog. sebab tu aku ajar beriya ni, hoho. dan, kalau tutorial ni pun membantu pembaca lain, saya berasa sangat happy =)

ok soalan miss A seterusnya, bagaimana nak letak template cantek2 kat dalam blog?
senang jek zaman sekarang ni kalau gugel, memang banyak free templates yang lawa2 available. kadanga2 sampai rambang mata :D

ok kalau nak memudahkan tutorial kite sekarang, apa kata bukak link ini.


1) dalam blog beliau, dia ada senaraikan banyak link ke blogger templates.


2) pilih je mana2 link. sebagai contoh saya ambil url http://www.bloggertemplatesfree.com/ la ye.



3) pilihlah template yang disukai :D ataupun kalau nak lebih mudah, pilih ikut Categories.



4) dah pilih Category, pilih template pula ;)



5) template yang diklik dipaparkan. boleh lah download sekarang. kemudian, right click --> Extract file itu



6) kemudian, di blog anda, pergi pada Layout --> Edit Html. dan Browse file yang dah di download dan dah di extract tadi. pastikan pilih file yang .xml punye ye.



7) klik button Upload ye =)


kalau keluar mende2 alah ni, saya pilih keep widgets jek :)


8) View blog, dan taraaaaaa ;)

template baru atsukuru^^ waah very the girly gitu ;p hew hew hew


chaiyuk2 :D


ok itu je. chaiyuk miss A, dan selamat mencuba bagi yang baru nak mencuba :)



11 comments:

Anonymous said...

saya btol2 suka blog awak..=)

^t-rah^ (@_@) said...

salam...saya suka blog awak..=)

dd dudu said...

wsalam t-rah @ anonymous, hehe

yekee, thanx byk2 ye:)

Anonymous said...

akak blg akak cantik sgt..saye try buat yg akak ajr 2 kan...x boleh wat lh...n akak mcm mane nak header mcm akak punye..ade gmbr gitu..

dd dudu said...

adik, tang mana yang xdpt tu?? jadi camne??

alamak dik, header tu kawan akak yang buatkan dan bg akak, akak upload jek ;p

f!gert said...

thank u so much! sy hargai dgn tutorial ak ni :)

mamaleez said...

Salam! DD macam mana nk masukan gambo< masa makcik nak masukan gambo dari file makcik dan nak menyambung menaip selau sgt gambo tu ilang.. makcik gunalan 'add image masa mengedit post.. bila nak back spce ..dia selalu hilang jer..walhal dah taip cantik2 ..dah lah tu tak dpt setting yang cantik pada blog tu,,cerita dah tiada kawasan menaipnya lapang saja..nk belajor gak ni..

ladyana said...

dah boleh buat, TQ share :)

my diary my soul said...

thankz .... luv u ! hehehehe ..
bukn ape ,, da byk kali view bl0g org laen , tp pening je yg dpt .. at last .. dpt gk .. thankz a l0t !

Nur Ain Osman said...

salam.saya punya edit html tu tak sama macam awak punya lah.macam mana ya?

EmmyLisPR@blogspot.com said...

Best3..slama ni cari2 tutorial blog lain mmg x pham..i did it!! Thank u so much!!..eheheh...tido lena lh aq mlm ni...hehe