Wednesday, March 17, 2010

tutorial : bagaimana nak buat blog ada link sahaja?


Salam semuaa :) hehe honestly blog saya ni bukan lah blog tutorial.. means tak pernah buat entry tutorial pun, sebab rasanya blog2 lain dah ramai buat, dan mereka lebih cekap dan pandai2. saya ni biasa2 aja, wahh rendah diri gitu, pangg~~ ;p

tapi kalau ada kawan2 blogger tanya soalan, apa salahnye kite share kan :) kite mulakan dengan soalan pertama dari kak M, hehe


"salam dd dudu, cmne nk wat page ni penuh dgn link..??"



note : "page ni" adalah merangkap blog saya lagi satu -->
http://jirandudu.blogspot.com/

ok jom scroll ke bawah ;)


1) mula-mula, pergi ke Layout --> Edit Html

2) selamatkan lah template asal akak dulu dengan klik pada Download Full Template. yelaa kot2 lain kali nak pakai template asal ni lagi ke ;P



3) dah save template tadi?ok kite mula sekarang



4) pergi pada Layout --> Page Elements. sekarang, kosongkan semua gadget yang ada pada sidebar. contohnya nak remove Followers. klik Edit pada gadget Followers, dan klik button Remove.



sebelum sidebar dikosongkan.



selepas sidebar dikosongkan.



5) ok selepas sidebar kosong, nak masukkan link Blog List, klik Add a Gadget, dan pilih Blog Lists. alaaa, akak tau dah kan camane, hehe saje je saya ni ;p




6) ok siap untuk sidebar. sidebar sekarang dah ada Blog List sahaja. takde dah gadget lain.



7) gunakan cara yang sama jugak untuk bawah header dan footer.


8) tapi, kalau saya, saya tak letak blog list kat bawah header dan footer. macam tak kemas nanti. contohnya begini.

tak kemas bukan? atas header ada Blog List, bawah footer pun ada, tengah2 pulak ada ruangan post. macam serabut sedikit. erm tapi terpulang laa pada kreativiti masing2 kan ;)


9) ok cuba kalau kite remove Blog List bawah header.


dan ini hasilnya tanpa blog list bawah header.


10) still tak cantik jugak sebab footer tu backgound color kelabu, dan ada ruangan post di tengah2 ;P apakata kita buang ruangan post tu dan remove Blog List dari footer?

bagaimana? begini caranya..


11) pergi kembali pada Edit Html tadi, dan klik check pada



12) untuk memudahkan "pengubahsuaian" koding, akak copy semua (button Ctrl + A) code dan paste dalam notepad.



13) Find perkataan "main-wrapper" (button Ctrl + F)



14) dah jumpe. kite nak start remove sebahagian html code.

15) buang code dari

<b:widget id="'Blog1'" locked="'true'" title="'Blog" type="'Blog'">

<b:includable id="'nextprev'">

scrollllll dan saaampaaaiiilaaaaaaaaahhhhh kee

</b:includable>

</b:widget>


haaa delete semua, sampai code dia jadi macam ni


haa betol-betol sebelum <div id="'sidebar-wrapper'">


16) sekarang main-wrapper yang dahulunya mengandungi ruangan post, sudah kosong sekarang. kite nak gantikan main-wrapper yang kosong itu dengan Blog List. cara saya, adalah meng'copy code dari footer ke ruangan post ini. hehe faham tak faham tak ;p


17) Find perkataan "footer-wrapper" dalam notepad tadi.


18) dah jumpe, jom start meng'copy.

copy dari

<b:widget id="'BlogList2'" locked="'false'" title="'My" type="'BlogList'">

<b:includable id="'main'">

sampailah ke

</b:includable>

</b:widget>


19) paste ke dalam main-wrapper tadi




19) selepas copy, kite nak tukar nama widget id Blog List dalam main-wrapper kepada nama lain. supaya tak keliru.

tukar dari
<b:widget id = 'BlogList2'.... kepada <b:widget id = 'BlogList3'...


yela, BlogList2 tu footer punya. sekarang kita buat nama baru untuk Blog List main, iaitu BlogList3.


20) ok siap!! sekarang boleh copy semua code dari notepad tadi, kembali ke template html semula.


21) klik button preview, kalau nak preview dahulu. klik button Save Template dan mulalah View Blog anda semula ;)


upss, tak sempurna lagi rupanya ;p kenelah remove Blog List dari footer dahulu, baru nampak cantek :) kemudian add Blog List baru dekat ruangan utama.


hoho, siap.



22) sekarang terpulang pada individu masing2 laa untuk cantekkan lagi blog ni. kalau nak kemas, bahagikan Blog List ni ikut kategori la. Add je gadget Blog List baru, dan tukar title. macam ni



ok, sekarang betul-betul siap^^ Blog Atsukuru dah jadik blog pautan2 ke link lain, yeyyy \(^^)/

oh yaaa, Blog Atsukuru ni sekadar blog untuk buat tutorial je tau, takdenyee nak update2 kat sini. huhu, create blog semata2 untuk tutorial ;P


*******************************************

kak M, faham tak ye tutorial kite ni? huhu kite tak pandai mengajar sangat sebenarnye ;) eheeee


uh uh, untuk semua, maaflah ye kalau tutorial ni ada kekurangan atau terlebih complicated. sebab saya edit koding yang ni ikut kepala sendiri, tak tau lah kalau ada cara lebih senang atau memang dah ade ready-made punye template, saya pun tak tau, sebab memang tak merujuk pada mana-mana blog atau website atau menggugel langsung, hihi malas. memang ikut suka hati je ni, asalkan jadi ;P dan sekarang saya share apa yang saya dah buat, itu je. =)


Ya Allah, panjangnyaaa entry ni. ade ke orang sanggup tengok sampai habes ni? sob sob.


ok lah, Selamat mencuba =)

bye bye.


16 comments:

JIVEBUMZ said...

wah rajin wat tuto!
caiyokkk hee

dd dudu said...

{jivebums}
hehehe mud rajin datang ;P

makasih kak jibam! ngeee :D

rosealley said...

haha, memang panjang, aku scroll je part tengah2 tu aci x?;p

bila da nak wat blog link cam jirandudu tu baru aku tengok betul2 ek, heee

dd dudu said...

{rosealley}
aci aci, xpe dimaafkan ;p

salah satu ciri-ciri tutorial yang baik adalah ringkas tapi padat.

tapiii..

aku tak boleh, muahhahahah aku nak jugak bercerita! ;p

marinahunny said...

waaahh bagusnye bagusnye bagusnye....baca sekali fhm..2 kali baca x fhm..kena tilik satu2 bru boleh faham..tocei2 dd dudu..hehehe ni saaaaaayyang sgt kat dd dudu..oopss nt kuku marah akak plak sayang cik puan tunang org ni.. :-P

dd dudu said...

{marinahunny}
hik terbongkar dah siapa kak M itu ;p

hew hew

akak, kalau baca 3 kali cane? terus jadik salah faham kah ;p hik hik

hehe takpe kak, kalau xpaham contact je saya k :D

taak kuku x marah punye ;p sayang akak jugak ~(^,^)~ siu siu siu~

faizah said...

Hehe... Rajinnya dd buat tutorial. Detail, bagus2*kerut2 dahi*

dd dudu said...

{faizah}
haha hampeh kaklong sebab jujur mengkerut dahi ;p

puk puk, mud rajin datang melanda~ ;P

Anonymous said...

i ada blogspot tapi i tak tau macam mana nak tarik followers masuk dlm blogspot i. can nee ekk?boleh ajar tak. Step by step tau...coz i ni kuren pandai bab2 ni.chaiyaooo!!

DiaryHani.com said...

i really need your help adik..Jujur i katakan yg I tak pandai langsung buat template ni. dah buat tapi ilang plak apa yg i tulis b4 that.Tolong tunjuk ajar boleh? my blog http://DiaryHanie.blogspot.com

dd dudu said...

{diary hani}
kak nak buat template blog macam mana ek.. cara nak letak template ade kat tutorial ni --> http://littleflowerfarm.blogspot.com/2010/03/tutorial-nak-letak-template-blog-yang.html

sumpit said...

peh berjela... takder demo ker..

hoyahadis said...

memang best tutorial ni.. sanggup bace sampe habis..

nurulhaslinda zolkernain said...

salam.macam mana sy nak betulkan balik gadget yang dah berterabur tu..huhuhuh..view my blog..help2..

RemiRisya said...

boleh tak ajar sy cara nak buat blogshop..please..!!!

remirisya@blogspot.com

RemiRisya said...

tutorial awk sgt mudah dan ringkas..mudah nak difahami... saya nak buat bisnes ni..tp, tak paham nak buat blogshop tu..boleh tlg ajar tak cikgu....

noremi.abdullah@moh.gov.my