Monday, October 6, 2008

kesah beraya di pantai timur

Assalammualaikum sumee... bes x raye ;) ye ye sy tau kamu semua rase sgt besh hihihi

biasenye tahun2 lepas sy raya balik kampung kuantan jek.. tp tahun ni mak su sy yg kat kelantan xdpt balik, so sy n mak ayah decide tuk beraya di pasir puteh kelantan menemani maksu sekeluarga hihi.. abg lak xdpt balik same, sbb die kene keje hari raya.. kejam kan kompeni mat salleh tu.. pu~

kitorang bertolak hari selasa 30hb (^^,)v

sy nak try drive tp ayahanda ku berkate "xpayahlaa, lu bawak esok pun tarak sampai" dush dush anak panah tercucuk2 ke perut huk huk

tp last2 dpt gak drive separuh hehe ;p tp yg jalan lurus jek laaa, yg belok2 x dibenarkan (T_T)

hoh mase dekat2 nak lalu kuala lipis tuh sy msj lina
"lina, aku on the way balik kelantan ni, jap g nak lalu kuala lipis ni, ko berdiri laa tepi jln babai aku"

tunggu punye tunggu minah ni reply, last2 malam tuh baru die reply.. hampeh.com tul.. pu~

kitorang sampai kul 8 camtu (kene berbuka dlm keta makan kuih raya hehe)..

sampai2 jek wat tu wat ini wat tu wat ini wat tu wat ni wat tu wat ni wat tu wat ni wat tu wat ni, selepas tu, yg org2 dewasa g buat ativiti di dapur ye.. yg budak2 kecik g main bunga api..


eh oowwwhh saye tergolong dlm budak2 kicik rupenye hihihi

haaa seminggu sebelum dtg cni, sy ade belikan something tuk sepupu2 kesayanganku ini heee ini die taraaaaaaaa~~

hohohoo berebut2 diorang nak kaler pink huhu kalau tau, belikan sume gelang jam tu kaler pink huk huk tp xpee yg penting sgt bahagia tgk dorang hepi tersenyum smpi ke telinga ^^






raya pertama pagi tuh lepas salam2 mintak ampun mintak maaf kitorang duk umah jek.. lagi pun sedare sy yg kat kelantan tu maksu jek pownn ;p makan sampai pengsan.. uh sangatt sukeeeee hari rayaaa sebab juadah2 nyaa :) pastuh layan tetamu2 yg dtg.. hihi tp besh sgt sbb dpt lepak ngan sepupu2 ku iteww huhu rase meriah cket, berbanding time sy sorang2 hohohoho gamba2 kat bawah ni gamba2 di kelantan yukkk

keluarga sy bersama keluarga mak su :)

luar depan umah, bersame mimi

time ni mase koya2 main pengacara2 hee

ni mase pagi raya ke2, ikut mak su g jalan 1 rumah tu (dr kiri mimi, yaya, kak diana, elin)

huhu dah petang raya ke2 tu saat berpisah, sedey :'( xmau cite part ni sbb sedey...

kitorang bertolak ke tengganu pulak.. ma nak kembali ke tempat asalnye n mengimbau balik kenangan2 lama huhu.. ermm sebelum tuh nak cite, terengganu tuh sebenanye kampung mak sy, abg sy, n kire sy jugak laa sekali... dulu mmg slalu sgt balik tengganu la mase arwah nyang sy masih hidup.. cuti sekolah musti btg idung sy n abg terpacak kat batu rakit, terengganu.. tp lepas arwah dah tiada, kampung tu cume tinggal dlm kenangan.. sbb xde sape2 dah kat ctu.. umah arwah pun dah x wujud sbb tuh tanah wakaf kan :(
kampung sy yg dlm kenangan :'(

sini laa tempat sy main basikal, pakai beskal tua tu, yg xsmpai klu nak duduk tu, besar n tingi sgt kuh kuh, pastuh bile jln atas pasir putih, tersangkut2 kene tolak hee

pantai di kampung ku :) laut, sumber rezeki mak sy n arwah nyang dulu

menyelam sambil minum air :P

sambil2 duk sebelah ma mengimbau kenangan lama, ma cite.. nampak x 2 ketul batu tuh dari jauh, org2 tua di batu rakit ni kate klu 2 batu tuh tenggelam, itu maksudnye~~~....

haa yg ni plak, sebelah kiri tuh pulau redang, leh nampak dr sini.. sebelah kanan tu pulau bidong, ade di pasang lampu untuk tunjuk arah kat nelayan yg sesat

owhh tetibe sy sangat merindui arwah nyang sy :'( dah xbole cite lg,sedey ........ next~

yeahh raye ketiga kitorang nak balik kampung di kuantan.. ni pun lg satu kampung yg dah x wujud... kampung sy tempat sy dibesarkan dr kecik sampai umur 5 tahun tu dulu betol2 laa tepi laut (eh laut ke sungai eh).. tp bile air pasang musti nampak ular air dr atas umah uh takut2.. tp kampung tuh dah xdek, sbb di bangunkan untuk apentah.. skang sedare2 sy yg lain duk atas cket dr kampung tu...

hehhh dlm perjalanan nak balik kuantan tuh kan lalu marang, n hasni lak sebelum ni dah dua kali msj ajak raya umah die heee pastuh taraaaaaaaaa~~ singgah jap~~ terkezut x hasni terkezut x ;p ayah hasni, mak hasni, n adik hasni sume baik2.. hee dpt makan nasik minyak kaler hijau nyum nyum (haishhh xsempat amik gamba nasik minyak sbb tgh malu2 ngn mak ayah hasni hee)
(klik untuk besarkan gambar)
xsuke suke bergambar sebelah hasni, sbb menampakkan diriku amat laa gemowx ( '.' )
ade satu gamba tu cantek sgt sbb ade kuih raya kat dpn tp xmau taruk sbb cam belalang yg duduk sebelah gajah ( >.< )

heee lps tu kat kuantan jumpe sedare mara raya sana raya sini, tido semalam.. (penat dah nak cite ;p ) ... pastuh hari raya keempat tu, balik KL dah.. tp singgah bentong dulu umah hasan husin \(^o^)/ sy mmg xsaba nak jumpe dorang hee^^

hasan husin yg rela jek ape kak diana nak buat ;p owhh yg usin buat tuh, auchhh

BALIK KL DAHHHHHHHH~ (xlarat dah nak cite lg hehe)

kesimpulannye raya 2008 sy beraye
kelantan-->terengganu-->marang-->kuantan-->bentong ;)
pantai timur.. sume pun kenangan terindah untuk sy ^^

13 comments:

lina said...

tgh cucuk sate time tuh. pas cucuk sate, sibuk nk berbuka. pas buke baru sdar ko msg.

dd dudu said...

heee xpee, sajee jeekk memain ;)

surney said...

heee...thanks la sbb sudi singgah ke umah aku..seb baik aku sedar hp aku bunyi masa ko kol cakap nak dtg..tu yg kena berdiri tepi jalan dgn pakai baju kurung nak tggu ko dtg ;p kalo lina sedar ko msg die,mesti dia pun akan berdiri kat tepi jalan gak...hik hik..
raya tahun depan ko dtgla lg rumah aku tau...(^,^)

p/s: letakla gambar yg kte dok depan balang kuih tu..aku sukeeee gambar tu.. ;p~~ xpe2,aku letak dalam blog aku je ye..heheee...

to lina..ble ko nak gi raya rumah dd??aku nak ikut...

Anonymous said...

hoo raye sakan ar~~
pose aritu penuh ke??

♥♥ ja_di_atas_tujuh ♥♥

dd dudu said...

{surney}
dah tulis kat dpn td xmau letak gamba tu hee, ko letak ar kat blog ko, sile2 ;)


{tujuh_di_atas_ja} (tiru lisa)
penuh peeeeee ;p

pandangdenganmatahati said...

wah panjang nya ceta hehe.. nk promote album raya ku d sini.. :p murni picasa

sila la puji baju raya aku.. sila la puji kg aku ala2 resort itu.. kekeke

pestisid said...

{tujuh_di_atas_ja} (tiru lisa)

salaah laaaaaaaaaaaa!
tujuh di bawah ja..
bukan tujuh di atas ja.

pestisid said...

ade sesuatu tuk kakak kuri di blogku.sile la.ade kes kecurian sket.heuheuuu.

cogtxnfw->what the fishcake betul laa WV nih.agh!!

dd dudu said...

{pestisid}
eh bukan tujuh di sebelah ja? ;p

dd dudu said...

{pestisid}
lisaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!

ko biar betooooooooooooollllllllllllllllll

kooooooooooooooooooooooooooooooo!!!!!!!!!!!!

aaawwwwwww malunyeeeeee sayeeeeeeeeee

aaa tidakkkkkkkkkkkkkk!!!

pestisid said...

kenapa ko harus malu?itukan penghargaan hasil titik peluk ko lukis org lidi.dd, wat org lidi byk2 siket nnt nak curi.

dd dudu said...

{pestisid}
yelaaa tu huk huk sian kat org lidi sy (T_T)

tp kelakanyee ko, suke2 hati jek tukar rules ek hihi patutlaa name pestisid ;p perosak rules rupenye haha

salwa said...

hmm..ry 2009 nye dimana plak?