Wednesday, March 26, 2008

fatty cat did some research... chapter 2 ;p



p/s --> copy dr 1 artikel


Apa itu kalori?

Kalori adalah unit untuk mengukur tenaga.

Adakah badan perlukan kalori?
Ya, badan perlukan kalori untuk menjana tenaga, tetapi jika ia diambil (dimakan) terlalu banyak dan tidak dibakar, ia akan ditukar menjadi lemak dan disimpan dalam badan, ini akan menyebabkan pertambahan berat badan dan membahayakan kesihatan.

Berapa kalori diperlukan oleh lelaki dan wanita dewasa dalam sehari?
Lelaki : 2000-2500 kalori
Wanita :1600-2000 kalori

Apa akan berlaku jika saya makan lebih pada itu?
Setiap 8000 kalori yang terkumpul (tidak dibakar) akan menaikkan 1kg berat badan.

cop cop ni link ke list of food calories

http://foodcaloriescount.blogspot.com/feeds/posts/default?alt=rss


Berapa yang selalunya orang dewasa makan sehari?

Makan Pagi: Nasi lemak bersambal (400 kalori) + Telor mata kerbau (21 kalori) + Teh Tarik (120 kalori) = 541 kalori

Pukul 10 pagi: Kuih karipap 3 biji (390 kalori) + Teh O (20 kalori) = 410 kalori

Makan tengahari: Nasi 3 cawan (420 kalori) + Ayam kari (250 kalori) + Dalca Sayur setengah cawan (150 kalori) + Air Tembikai (80 kalori) = 900 kalori

Minum petang: Kopi susu (120 kalori) + Popia Goreng 3 biji (390 kalori) = 510 kalori

Makan Malam: Nasi 3 cawan (420 kalori) + Ikan Tenggiri Masak Merah (142 kalori) + Kangkong goreng belacan (120

kalori) = 682 kalori

Jumlah (541 + 410 + 900 + 510 + 682) = 3043 kalori.

Apa akan berlaku jika tabiat makan kita seperti di atas berlarutan selama setahun?
Jika lelaki bakar 2500 kalori tetapi makan 3043 kalori sehari maka mereka akan simpan 543 kalori setiap hari sebagai lemak. 543 X 365 hari = 198, 195 kalori setahun disimpan. Jadi dalam setahun berat akan meningkat sebanyak 24.77kg!! (198,195 / 8000).

Bagaimana untuk bakar kalori?
Tingkatkan aktiviti harian, berjalan pantas, naik turun tangga, cuci kereta, bersukan, senaman. Kurangkan menonton TV atau bermain permainan computer kerana badan hanya membakar 1 kalori seminit jika kita beraktiviti seperti ini dan ia sama nilai dengan kalori yang dibakar semasa tidur!

Berapa kalori dibakar dengan aktiviti yang kita lakukan?
1) Menonton TV = 40 kalori
2) Berjalan pantas = 300 kalori
3) Bermain bola keranjang (agresif) = 450 kalori
4) Mengemas rumah = 240 kalori
5) Berkebun = 320 kalori
6) Bermain golf (bawa sendiri Club) = 385 kalori
7) Berbasikal statik = 380 kalori
8) Bersauna selama 15 minit mampu membakar 400-600 kalori.
9) Aerobics selama 30 minit membakar 400 kalori
10) Berbasikal selama 30 minit membakar 250 – 500 kalori.
11) Jogging selama 30 minit membakar 300 kalori
12) Berenang selama 30 minit membakar 400 kalori



huwaaaaahhh kesimpulannyeeee caneeeee nii? xkan nak sauna kot,, abes ar duit hukhukhuk klu 1 kali sauna 10rggt, klu 5 kali 50rggt hukhuk

1 hari aku makan ade laaa dlm dkt2 1000 kalori.. klu joging pun xsampai 15 minit baru bakar 150 kalori camtu... + ngn aerobik cket kat umah dlm 200 kalori kot sbb kejap jek kann... errmm campur2 ngn aktiviti aku yg lain mebi terbakar dlm dkt2 500++ kalori jek kot sehari wuwuuwuww abes yg baki 500-- tuu tersimpan dlm badan??? xmauuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu :'0

3 org joger sedang menunjukkan lambang keamanan ;p

xpee2 fatty cat dd chaiyuk2 teruskan membakar kaloriiiii chaiyukkkk22 ('o')/
KITEEEE BAKAAAARRRR KALORIIIIIIIIIIIIII YEAAAAAAAAAAAAAAAAHHHHH SEMANGAAAAATTTTT p('o')q

fatty cat bangun fatty cat jgn tido lg jgn malas2 ;p

6 comments:

lina fashion house said...

dd.. aku tau ko susah nk kurangkn kalori yg ko amik.. tapi kn, sauna mmg berkesan. tgk org yg g sauna dh kurus dh sket. kalo infra red lak (turun 1/2 kg sekali treatment)<- aku dgr cite org terdekat je nih..

rosealley said...

huk huk jugak cik dd oiii, pendek kata nak senang kurus kene wat treatment macam2, tapi tarak duit,huk2

dd dudu said...

{lina fashion house}
yekeeeeeeeeeeeeeeeeeee waaaahhhhh :0

{rosealley}
aaaaa tuh arr terpakse laa kite berhempas pulas menmbakar kalori dgn care rakyat biase tanpe gunee ~~RM RM RM~~

surney said...

kalori kalori kalori..kesian kalori tuh kena bakar..hehe ;p~~

dd dudu said...

{surney}
elelelelelee puk :^ hahah hasni slaluuu ko org petame kasi comment... kali ni ko org last... tuh laa ko dot dot dot dot smlm hee hee ;p

Penjual Tudung Online said...

wahhh,dd da letak gamba..mcm professional jogger lak aku ni, padahal baru skali ikut dd jog,hoho