Thursday, March 26, 2009

hari mendung ku, dan majlis perpisahan ayah

26 mac 2009

Assalammualaikum sume :)

huhu hari ini adalah hari mendungku di opis (lagu iringan adalah lagu sembilu dari zizi AF7).. mata merah memanjang ;p hilang macho ku uuh uh xde pape pun sebenanye, ngade2 jek lebih he he he~

anyway, mase tengah gayuting ngan kuku(melayan ngomelanku sambil beliau memotong2 sayur di dapur kui kui =n ) kat balkoni opis, sekali kawan2 opis buat sepraiss seperti gamba di bawah

hahaha so comel laaa korangg ;D xpasal2 si bunge aku kene pakai spek, seb baik si bunga tu ada mata :D yang jam tu pun korang pakai kan tu kenapeeee, ingat bunge, tangan die macam sotong kee hak hak :'D selotep ku pun jadi mangsa yee :D kelakaaa laaa korang ni hahahahaha

kretip lak tu ;p macam eric leong ;p

mase aku g surau solat maghrib pun sempat lagi korang buat ye seperti gambar di bawah (T_T) (xpasti suspek adalah ramai atau seorang saje)

puk, kamu ingat si bunga ku ada telinga untuk mendengar headset tersebut? ;n cian headset ezan jadik mangsa ha ha ha

kelakaaa kannnn

heeheee terhibur2, hilang mendungku ;p awan pun berarak pergi~~

owhhh nak tau taaakkk, hari ni ayah ku ke opis lamanya sebab ade majlis perpisahan untuk ayahku yg berhenti kerja bulan lupas hehe... lame tau ayah aku berkhidmat dengan JKR.. lebih kurang 30 tahun ;) mesti ayah sedeykann ..ermm...

30 (ke 40 tahun ek?) tahun yang lepas~~ ayahku adalah seorang businesman yg menjual samsu dan memiliki kilangnya sendiri.. dan pada suatu hari terdetik hati beliau untuk memasuki agama Islam dan mendalami Islam sendiri sebab berkawan ramai dengan orang melayu Islam... lalu beliau menjual kilang samsu nya dan masuk Islam,,, dan tanpa apa2 siiil/diploma/ijazah/sekolah dan juga seorang yang buta huruf ayahku memohon menjadi driver di JKR...
segala harta benda mewah ditinggalkan begitu sahaja demi Islam.. dan menumpang teduh di surau JKR... mandi tidur semua kat JKR laa... sehingga berjumpa ngan ibuku, mereka berkahwin dan ayahku pun mencari rumah, dan rumah itulah yang aku sekeluarga duduk sampai sekarang :) byk memori kann, sebab tu nak suruh ayah pindah rumah bukan main liat lagi ;p hehehe


ok berbalik pada kisah JKR... bermula dari start masuk Islam sampai laaa berhenti kerja baru2 ni, ayahku xpenah tukar kerja nya...memang setia dengan JKR... semua orang di JKR pun kenal pakcik Rasul, super senior tu hehehehe... anak pakcik rasul pun diorang kenal gak (T_T) sebab dulu kalau balik sekolah ayah selalu amik aku dan letakkan aku di JKR bile ayah kene hantar orang.. tunggulaa aku di JKR sampai ayah pulang sambil di layan orang2 JKR he he... tapi, kadang2 ayah selamba je angkut aku dalam kereta mase hantar orang hihi aku join jadik bos kat belakang ;p

sungguh banyak memori ayah di JKR, begitu juga dengan aku.. dengan kerja ayah sebagai driver JKR laaa yang memberi aku makan, duit belajar, dan semua bende2 yang aku nak selama ni =) haihhh sangat tersentuh~~

hari ini di JKR, ayah aku diraikan dengan besar2an dalam satu dewan tanda penghargaan mereka pada ayahku yang banyak berjasa pada JKR walaupun ayah aku bukan Dato' atau bos besar atau pun pekerja yang berjawatan tinggi.. hanye seorang driver yang bernama pakcik Rasul=)

tadi ayah cite yang dia dilayan macam VIP kat atas pentas ;p makan pun orang sebok nak amikkan ;p pastu kene beri ucapan, tapi ayah segan giler, xmo xmo katenyee, cume ucap terime kasih jek hihihi so comel bile bayangkan~~

tadi balik kerja aku tengok ayah senyum je, gembira mungkin, apabila menyedari jasanya dihargai ramai dan dikenang :)

...................................
jom layan gambar sunset yang saya snap dari tingkap opis tadi ;)

9 comments:

follower pakcik Rasul num 2 selepas ciare said...

menci tau. baik dengar secara oral face to face dengan ko, atau baca di blog, tetap berasa sedih nak menitik air mate huuuuuuuhuuukk.., terharu, bangge dengan pengorbanan pakcik Rasul. untung tau ko dpt ayah mcm die.pandaila mak ko pilih suami hikhik.tapi masa ko cite kat saya dulu, ko cakap,'eh ko jangan sedih2 tau dgr cite ni. saya tak kisah la.' tapi, daku tetap berasa nak nanges..wuuuuu...

semoga pakcik Rasul dapat berehat dengan tenang pulak lepas ni. dah berpuluh2 tahun kan keje..

dd dudu said...

{follower pakcik Rasul num 2 selepas ciare}
kelakanya ayah aku ada follower :'D

eh lisaa, saye xbuat cerita sedey pun tadi ;p nape tetibe ko mendung ni hik hik hik ;p

pangggg diri sendiri!! ye la ye laa pahamlaaa ko terharu~~ uhuuuu~~ saye pun terharu gak hehehhe ;) tp mlm tadi hepi tgk ayah hepi^^

noname said...

pestisid;
lain mcm je ayt "berehat dgn tenang" XP

zieda said...

hahaha...
DD sape y buat kt bunga DD tu..cumil la...
hikhikhik...
oh sunset t u dd amik sendiri ke?
mcm xcy jek :D

[z@ck] said...

bgusnya pak cik rasul..
ptt la dd dudu muka ala2 chinese skit..
hehehe

dd dudu said...

{noname}
errrrrr~~

{zieda}
ermm yg buat2 tu dak2 ni laaaa, akim, megat ngan ezan hohoho xpasti ade watak2 tambahan x hehehehe

betollll dd yang amik gamba tu betollll ;o cantek kan kan kan kannnn ;P hehehehheheheheh

x caye tanye ezan ;p kitorang same2 berdiri di tepi tingkap menyaksikan keindahan matahari terbenam hew hew hew uh bunyik cam romantik lak =n

{z@ck}
eh errr maneee adeee~~ ;p x arr~ x cam chinese pun~~ ;p cam fazura jee hik hik hik

memain jek ;p

pinky said...

noname,
ko ni suke je nak gaduh2 ngan saya. takde double meaning pun. nak suruh pakcik rasul berehat, takmo kuku ganggu.huhuh. dah la tag org. mencik.

dd dudu said...

{pinky n noname}
hehehehe start dahhh~~~
priiiitttttt~~ 1.. 2..mulaaaa~~~

;p

xara said...

nasib baik la diorang buat macam tu je. takde nak gantung kat air cond macam patung singa saya ni..huhuhu