Sunday, February 7, 2010

Duta Village Beach Resort, Balok


Salam uolssssss... hik2, baru balik dari kampung ni, petang tadi sampai... balik kampung sebab melawat tok ku yang tak berapa sehat, tapi Alhamdulillah dah beransur sehat dahhh, syukurr ^^ sambil2 melawat tok kan, aku dan ma ayah panjangkan kaki siket pergi bermalam di Balok..

saje konon2 nak tidur hotel tepi pantai, hoho biasanya selalu tidur kat Sri Malaysia... nak pergi Cherating, alahai jauh sangat pulak, 40 km dari kuantan... so pergi Balok aje laaah, carik resort yang harga sederhana2 gitu... hew

mula2 jumpa Swiss Garden Resort, sekali harga dia RM300++ daaa, sekian terima kasih.. lepas tu jalan siket dari Swiss Garden ni, terjumpa laaa satu resort yang tersorok di tepi hotel mahal tadi... nama tempat tu, Duta Village Beach Resort..

dan aku rasa aku nak review siket pasal hotel ni.. hihi...

Duta Village ni, terletak di Balok, hanya 13km dari bandar Kuantan... kalau rasa nak tidor kat resort dan tak mampu bayar sampai 300++ macam Swiss Garden, ok laa kot sini, buat tempat bermalam.. sebelum sampai sini, ada jugak tinjau2 resort kecik2 yang lain, tapi tak berminat sangat, samada terlalu terpencil, atau terlalu menyeramkan, atau terlalu macam ladang kuda, atau pun rasa tak selamat... dah laa bersama mak ayah, so paham2 laa kecerewetan nye hehe...


Duta Village ni kita boleh pilih samada nak tidur dalam bilik hotel atau dalam chalet kayu yang mengadap pantai.. rate dia kalau bilik hotel : Rm 158... kalau chalet : RM 178..

dan ayah aku of courseee laa pileh bilek hotel.. uwaaaa, melepas aku nak merasa tidur dalam chalet mengadap pantai, sob sob..

bahagian depan Duta Village.. sebelah dia, baru ada chalet2 kayu tu..


RM 158 tu untuk 2 katil begini



tempat makan dekat sangat dengan kolam renang, senang kot ibubapa nak tinjau2 anak mandi sambil sarapan pagi..



chalet2 itu.. tak pasti laa, dalam dia bagaimana ruponyeee


ayahku berjalan ke arah sana



ambil2 angin je.. sukeee tengok pantai walaupun dari jauh^^ tak pergi dekat dengan pantai pun.. aku takde gang uwaaaa... kalau takde gang, takdenyee aku nak berjalan sorang2 di persisiran pantai itu, sob sob..
lagipun kurang waktu melepak di pantai ni, sebab lebihkan lepak umah tok, hihi..


untuk resort ni, aku bagi bintang 2 1/4 bintang.. wakaka gile siket... sory laa duta village, uhuk2.. tak menepati sirim ku laaa.. tak lepas ISO aku.. karpet tak cantek, kaki lima tak cantek, ade part2 yang tak bersih siket, kawasan sekeliling yang nak ke pantai tu macam tak macam dalam resort punnn.....

ohh~ akhirnya dapat cerita dari receptionist tu sendiri yang, dulu Duta Village ni orang melayu(orang situ) yang jaga.. memang superb cantek laa masa dia jaga... pekerja pun ramai... tapi lepas ca ya nun alif ambil alih~ dah jadik macam tak berapa nak terurus pula... dahlaa tak pernah datang jenguk huhu.. erm tapi ada gak yang perlu dikreditkan, pelayan2 breakfast sangat bagus melayan, begitu juga dengan receptionist yang sangat friendly.. hihi..

okielaaa, nak tidur daaa... seronok sangat review pasal hotel hehe

dadada (^^.)/


note: dulu pernah bercita2 nak kerja di resort selepas tengok shancai kerja di resort dalam cerita meteor garden.. lepas tu pernah bercita2 nak kerja di hotel gak selepas tengok cerita korea, Hotelier.. ihikk

8 comments:

pestisid said...

swiss garden tu x best pon..ade pondan buat show malam2..hahaha. seb baik ko x g..

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

pernah stay @ Duta Village nie masa kursus 2 tahun lepas...ok gark....tp kalau dpt duduk kat chalet tu lagi best....ngadap pool...senang nak kuar masuk gi pantai....

dd dudu said...

{pestisid}
waahh yekeee, erm receptionist die pun cam dah macam pramugari aku tengok, cantek2 dengan mekap sume,

pondan wat show?? oh mengucap ayah ku kalau tertengok (''_)

uolsss, iolss tak suke laaa parking die jauh dari pintu masukk, siap kene mendaki sikettt, penatlaaaa kalau nak bawak barang kan?

{zanna}
huhu sy pun x merasa tido dlm chalet tu, cam bes je kann.. hihi.. kak zanna pergi 2 tahun lepas ek, ermm time tu ok lagi kot, belum diambil alih lagi kot, hehe (suke hati saya je buat andaian hehe)

surney hasniey said...

ohhh...kampungku.... ;p

2 minggu lagi aku gi kuantan...yuhuuu....(^,^)

dd dudu said...

{surney}
seni dulu sebelum duk tengganu, ko duk kat balok ke ke ke?

hee g kuantan 2 minggu lg buat apee yeeee^^

surney hasniey said...

aku dulu duduk kat kampung sungai karang..dekat dengan swiss garden resort n pantai batu hitam...balok tu kira jiran sebelah kampung sungai karang.. ;p

aku gi kuantan 2 minggu lagi sebab aku nak kawen...eh silap2, roommate aku merangkap kawan sekolah menengah aku dulu nak kawen..hehe..

dd dudu said...

{surney}
oooo gituu kesahnyeeeeee

hehe kan bes klu ko duk situ lag ;p leh laa setiap kali balik kampung aku g kaco ko heheh


ooooiccc

Anonymous said...

Tak jd nk tempah sana...huhhu
Hotelier mmg best...tingat masa keje kat Grand Con dulu