Thursday, January 7, 2010

oh ayah~ ayah~


Salam satu Malaysia~ ;p


kawan-kawanku dan pembaca blog ni yang baca blog ni dari dahulu kala mesti ingat situasi ayah aku kann.. ayahku dah x berapa dengar sejak 2 tahun lepas.. mula2 aku,mak dan abang susah juga nak sesuaikan diri bila nak cakap dengan ayah.. sebab kalau cakap kuat pun ayah x dengar.. kena cakap kat tepi telinga ayah haaa baru ayah dengar..
kalau ayah kat luar rumah, aku lak kat dalam dapur tengah basuh pinggan, lepas tu ayah panggil, kenalaaa berlari2 dengan tangan berbuih untuk pastikan mulut aku sebelah telinga ayah bile nak menyahut... dapat x korang bayangkan situasi itu, hihi

paling comel mak laa yang kena, mak tengah jahit.. ma selalu terlupa kot ayah tak dengar..

"ni, ada berita tak kat tv sekarang?"
"ada, bukaklaa tv1"
"ni, ada berita tak kat tv sekarang?"
"ada, tv1"
"ni, ada berita tak kat tv sekarang?"

;P

tapi sekarang dah biasa dah.. tak jadi masalah sangat dah bagi ku.. hehe.. ayah ada alat pendengaran, tapi dia x suke pakai, bising katanya... teringat dialog ayah pernah cakap kat kuku masa kuku datang raya tahun lepas.. masa tu aku tengah lap2 pinggan, curik2 dengar perbualan diorang :p

"saya ada itu mesin pakai kat telinga. itu komputer woooo... manyakkk mahal.. satu libu lapan latus.. anak saya bayar.. tapi aaa saya talak suka pakai.. sebab apaa aaaaa.. dia punya bunyik kat telinga waa manyakkk bisengg ooo.. kalau saya kincing aaaaaa, dia punya bunyikk keluar maaacam air terjun.. haiyooo manyak kuat ooooo.."

kih kih comel.

malam tadi aku kemas bilik.. bukan kemas apa sangat lah kan.. cuma nak letak alas lantai jek.. sebab tikar getah yang lama tu koyak2 tahap apa dah... berkopak2 sehingga boleh melukakan kaki kalau tak berhati2 ;p alaa alas lantai tu bukan laa carpet ke apa, tak laa.. alas lantai laaa ;p x reti nak panggil apa ;p hari tu beli kat jusco dengan ayah... so semalam masa nak letak alas lantai tu, aku kena laaa angkut segala meja tulis, almari, kotak2, rak buku ahhh semua laaa... hoh hebat tak kudrat perempuankuu (T_T) dengan bantuan mak siket2 jek sebab mak tengah khusyuk tengok cerita Rahsia Hati kat Prima, tak berani ganggu sangat huk2...

time tu ayah tengah tengok Rahsia Hati gak sambil baring2 atas tikar buluh... okay, barang2 yang aku angkat tadi, aku mestilah letak kat luar bilek kan.. aku letak betul2 laaa dekat tepi ayah yang tengah baring2 tu.. angkut2, letak atas lantai sebelah ayah... angkut2 letak atas lantai sebelah ayah... tapi ayah statik jekk tengok Rahsia Hati, tanpa perasaan.. tak ade lirikkan ekor mata kat aku pun.. kira macam ayah tak de dengar apa2 pun.. aku angkut2 pang pungg pangggg gedegang gedegunggg gedegangggg bunyik kayu2, kotak2 yang aku kadang terhempas atas lantai sebab tak larat.. tapi ayah tetap statik ;n hiiii hiiii comelnyeeee ;n agaknyaa kalau gempa bumi pun ayah tetap statik jugak ;n

;p

bila dah siap semua hamparan alas lantai, aku nak masukkan balik laa semua jenis perabot kat luar bilek tu kan.. time tu entah camna baru ayah tertoleh kot tengok semua benda kotak2 ada di sebelah ayah..

"haiyoo..kenapa sume balang ada kat luar"
"ayah, orang dah lama dah bawak barang ni keluar ;n sekarang nak bawak masuk bilek balik dah ;n orang dah siap pasang dah alas lantai yang beli kat jusco tu ;n"
"waah yakaaaa, napa talak panggil saya "

=n

hee comel ;P

dadada (^^.)/

19 comments:

Ezzan Yusop said...

reaksi ezzan ketika baca post ni...

hahahahahahhahahhahahahahahahahahhahahahahahahahahahahahahahahaha!!
serius boleh bayangkan ayah dd yg comel itu. and boleh bygkan muka kheri masa tgh borak dgn ayah dd. nak gelak guling2!!!!

dd dudu said...

{ezzan yusop}
hok hok ezan, watak utama dalam cerita ni ayah dan dd laa ;p kenape comment pasal kheri watak sampingan ni ;p

hew hew lari slow-slow

ciare (^_^)v said...

ayah dd tetap idola saya.rasa nak jadi anak angkat bleh??hihi ;p

err xsbr nak jumpe ayah dd MGGU DEPAN





;n

dd dudu said...

{ciare}
ciare, hihi mak aku riso giler.. takut time 'perbincangan' tu nanti ayah aku tertidur mase duduk dan dengar2 tu hihi.. ayah aku dahlaa xdgr ape2, main angguk2 ajek..

mak aku riso arr, dah laa ayahku kene duk depan2, dah namanya ayah aku kan hehehe

kui kui kui comel nye kalau ayah tertidur

lina said...

dd.. nape x tunggu aku dulu. leh aku tolong angkat2 brg2.

Bz nk g meeting tapi smpat bloghop ;p

Sayid Hameed said...

aah la dud..mgu dpn (",)v

Apple Cute said...

dd minggu depan ke? hehehe wah wah congrate yer ;)

dd dudu said...

{lina}
haha wikend ni kan kite bizi nak wat mende lain hehe mane shempattt ;p

{sayid hameed}
alaa awaa nii, malu ar (^,^)

pang diri sendiri~

{apple cute}
wah wahh belum lagi ;p hihi malu nak terima ucapan congrat tu lagi hek hek

~ ReD ~ said...

nenek kita pakai mende alah tu pun..bising katanyer.. bdengung2 bunyik dia dengar.. dia pun x suka pakai alat tu..huhu

dd dudu said...

{red}
hihi kann, memang ramai yang x suke pakai, kalu kite punnn, kite xsuke kowtt ;p

rosealley said...

haha, klaka la ayah ko, keri mesti tahan je dari gelak kuat2 time tu, terhibur sungguh, comel

dd dudu said...

{rosealley}
hik2 xtaulaaa, sebab aku xtengok muke keri time tu hehe

Atiqah Adnan said...

comel laaa... heheh suka saya baca kisah ayah dd tau...
hheheh nak gelak guling-guling pun tak segan sebab memang sah kelakarrrr.... heheheh

dd dudu said...

{atiqah adnan}
hihi hati2 gelak guling2 tu hew hew ;p

mun-e said...

ngerinya bace kesah ika tu.. huhu

p/s: sori komen xde kena mengena ngan entry ni ;p

pestisid said...

dd,
sy mmg suke kisah2 pakcik rasul. kalau bleh ko buat blog la hari2 pasal ayah ko. atau pun buat blog FC ayah ko.
sy kan peminat ayh ko..tegar tau..

dengan ini sy mengisytiharkan ayh ko as pakcik idol..hihi comel sangat...

dd dudu said...

{mune}
muni ;n kui kui

huhu ngeri jugak.. banyak yang boleh di ambil pengajaran tu dari kesah itu

{lisa}
blog FC? hak hak hak, pastu follower ayah saya lagi ramai dari saya

siu siu siu~ angin berlalu pergi

surney hasniey said...

hik2...

ayah ko mmg comel je...(^,^)

next week tu nanti aku konfem balik leh dtg ke tak eh..

dd dudu said...

{surney}
hik hik

okieeee ;)