Wednesday, April 7, 2010

ayahku comel


ada sorang PTM-mate aku kan, dia kata dia suka bukak blog aku untuk baca entry lama-lama pasal ayahku.. haha ayahku ada peminat lagi~ comel butut... takde orang minat nak baca pasal aku ke, sob sob

tapi lately ni jarang pulak aku update pasal ayah.. ape jek ek nak cerita.. ermm ermmm ade lah kot siket.. meh sini


1) setiap kali pergi jusco, ayah mesti singgah kat stall yang jual buah berangan tu.. datang-datang jek terus hulur tangan, lepas tu mesti orang jual tu akan letakkan 2 atau 3 biji buah berangan atas tangan ayah.. hehee mulia org tu kasi free kat warga emas cam ayahku hew hew... alaah dah bertahun macam tuuu, nampak ayah dari jauh, mesti dia standby dengan 3 bijik buah berangan.. naseb baik orang yang sama jual dari dulu, kalau takkkk~~~~ ;p
lepas ayah dapat buah berangan tu, mesti ayah jalan tak tentu hala cari mana2 meja kosong.. lepas tu pergi tumbuk buah berangan tu untuk dapatkan isi.. mak dah banyak kali ajar camne nak kopek pakai tangan, tapi ayah still tak reti hoho.. kadang2 kalau tak jumpe meja kosong, dinding pun jadik tempat tumbuk.. hiyarkk hiyarkk!! lepas tu aku dengan mak buat2 tak kenal ayah, hahahha keji gile aku ;P


2) rajin lap lantai. perhatian pada kawan-kawan yang pernah datang rumah, mesti perasan rumah aku penuh dengan kain buruk kan (T_T) hobi ayah adalah mengelap.. semua bende nak dilap.. so, setiap port mesti ada sehelai kain buruk T_T ... huduh jadinya rumah aku.. tapi bukan kain buruk jek ada, kain tak buruk pun ada.. kain tak buruk untuk lap kaki dia bila basah keluar toilet.. alas kaki tak cukup.. ayah nak jugak lap kaki dengan beriya menggunakan tangan.. sental kaki, sentalll yarghhh yarghhhh

setiap kali lina datang rumah mesti nampak aksi ayah tengah terbongkok2 mengelap lantai :'D .. sampai satu tahap lina cakap kat mak "makcik, kalau orang luar tengok ni mesti ingat makcik dera pakcik" ...

hahahaha bukan dera ok.. ayah yang dera diri sendiri... orang nak lap dia tak bagi.. silap2 kena marah balik sebab tak bagi .. setiap masa pun nak mengelap... sambil orang tengok TV, ayah akan cakap "angkat kaki angkat kaki, saya mau lap bawah" .... aiyoooo terus nampak macam kena dera.. uhuk ..


3) selain hobi mengelap lantai dengan terbongkok-bongkok, juga mempunyai hobi membasuh pinggan..
aku selalu berebut nak basuh pinggan dengan ayah, tapi apa yang aku dapat adalah "tinggal sini saja, tinggal saja.. lu basuh tarak bersih.." wuuuu (T_T) adeke patut cakap aku basuh pinggan tak bersih (T_T) mestilahh di anggap tak bersih, kalau ayah basuh sebatang sudu pun macam nak sental periuk belanga kawah jek gayanya (T_T)

lina kalau datang rumah aku kalau lepas makan, mesti dia tak berani pergi kat sink sebab nanti ayah tak kasi dia basuh pinggan, haha.... tungguhlah ko berjanggut sampai tangan kering nak tunggu turn basuh tangan, kalau ayahnya tengah membasuh pinggan ;p sangat particular...
kadang2 aku nak tunggu ayah basuh seketul pinggan pun sempat kot habes masa iklan, huwaaaa terus larik masuk bilek air je lah basuh tangan, sob sob..


4) suka gelak sorang2 tengok TV padahal tak dengar dan tak paham pun ;p


5) kalau tengok iklan hantu seram2, mesti ayah cakap kat ma "cerlita ni aaaaa, jangan kasik diana tengok.. nanti dia tak boleh tido malam-malam" ... hik sweeet jek dengar, padahal takut aku curik ma malam2 untuk teman kan tidur ;p


6) suka paksa ma makan.. walaupun dah berjuta kali ma pesan jangan tinggalkan makanan untuknya

"ni, makan ayam ni"
"tak mau, kan saya dah kata jangan tinggal untuk saya"
"ni, makan ayam ni"
"tak mauu, makanlah sorang2, pandai beli pandai lah makan, banyak kali orang dah pesan jangan beli lebih pok pek pok pek pok pek pok pek"
"haiyaaa.. mau kasi lu makan pun manyak susah..."


:'D


19 comments:

Nur Amlya @ Amie Fadli said...

hahahahahahahahahah!!!

dd dudu said...

{nur amlya @ Amie Fadli}

along muni gelak tang manaa heee

rosealley said...

haha. terhibur aku:D

suamihanyisterizuki said...

dd, tetibe teringat ayah hany...isshhh

da 3hari xjumpe ayah hany

dd dudu said...

{rosealley}
hehe

{hany}
hukk.. jgn sedey2 tauu, nanti balik jumpe k ;)

Ezzan Yusop said...

waaaa nak lagi cerita psl idola ku ini. cpt cpt. setiap hari boleh x dd citer psl pakcik rasul. saya terhibur....

faizah said...

hihi, dd ayah ko memang comel.. =p

[z@ck] said...

ur dad mmg cakap still ada bunyi cina ek..
so cute..
=)

dd dudu said...

{ezzan}

ngaaaa :O
benarkah ezan :o

{faizah}
tgk lah anaknya siapa

wah larikk~
;p


{zack}
ha'ah xboleh hilang slang nya hihi

Ezzan Yusop said...

benar benar. pagiku terhibur mmbaca kisah ini sambil makan kuetiau goreng (megat bawak).

dd dudu said...

{ezzan}
kue teow megat? yg zura wat tu ek, huk2 lama x mkn

heh kisah ayah ni ekslusif ;p kuar beberapa bulan sekali jek ;p eheeeeeee

siu siu~~~

Ezzan Yusop said...

wowww exclusive gituuu....

ok. saya request wajibkan setiap 2 minggu ada cerita psl pakcik rasul...so that saya akan bersmgt nak siapkan LDP ANDA ini! ;p

dd dudu said...

{ezan}
erkk ldp?
*pucat kejap

:p

pestisid said...

dudu motip ko mempersoalkan pakcik rasul ada peminat? kan i dh ckp i sanggup buat fanclub pakcik rasul. perlu tak i buat fan page kat facebook? :n

dd dudu said...

{pestisid}
hehe saya seganlahh tulis ayah dah sedia ada memang ada peminat

ok ok demi ko, saya dah tambah perkataan 'lagi' kat perenggan pertama baris kedua, ayat hujung ;p

:n

Tukang cerita said...

hahahhahhaha.....
memang sgt comel....
akak gelak sorang2 bila baca....
:)

~eh, kim salam ayah ek...tambah sorang lagi peminat dia.... hahhahha.... :)))

marinahunny said...

hahaha comel mcm anaknye.. suwit suwit.. =)

rina said...

dd.. perlu ke mention aku ni peminat yg paling latest...hahaha...bangge jap...:n

dd dudu said...

{tukang cerita}
hehe akak pun dah jadik ahli ek, kui kui kui


{kak marina}
errrr heee ;P

{rina}
ye, engkau lah orangya :n