Thursday, April 22, 2010

kesah ayah saya dan hari pertama sekolah rendah saya


aduhh entry sekolah rendah sebelum ni betul2 lah buat aku teringat AYAHKU-DI-ZAMAN-MUDA2.... muda tu means aku masik kecik laa, zaman sekolah rendah ku lagi :)

ayah ku sangat garang dulu.. aku pun xtau lah kenapa dia sangat garang dulu.. wa pun takut ooooo... abg wa je tak takut, ahakss.. abg aku tu takde perasaan siket ;p dia tu cam ada dunia die sendiri ;p keh keh sempat kutuk abg sendiri.. tp abg sangat sayang aku, selalu membela/menjaga aku masa kecik2 (^_^)

oh ye berbalik kepada ayah ku garang.. betul ah, aku xtau kenapa dia garang sangat.. mungkin sebab darah ca ya nun alif masih sebati dalam diri walaupun sudah memeluk Islam kot ;p sekarang dah ok dah, x garang pun.. aku balik lewat malam pun, mata ayah cuma terkebil2 jek memandang aku.. tak marah pun ;p wahhh seronok aku~ dunia ini aku yang punyaaaaa \(^o^)/

;P tapi yang aku tak paham, kenapa mak-aku-yang-dulunya-selalu-jadik-orang-tengah-bila-aku-kena-marah-dengan-ayah pulak yang garang sekarang ;n tak boleh balik lewat siket tauu ;n


okehhhh okehhhh berbalik kepada ayah ku garang tadii.. *berapa banyak kali iklan daaaa, pang pang~


ada satu kesah.. dalam banyak2 kisah, kisah ni yang paaaaaaalinggggg aku ingat....

kesahnya begini..


semuanya berlaku pada hari pertama persekolahan darjah 1.. pagi tu ma ayah hantar laa aku kejap kan ke sekolah, sebab hari pertama.. tapi lepas tu diorang baliklah, tak adanya nak tunggu aku sampai habis kelas macam parents lain kan.. sebelum balik tu, ma bagi sehelai kertas yang dah ditulis, kasi kat aku

"balik
ni yana naik bas sekolah tau.. nombor plat bas ada dalam kertas ni.. lepas habis sekolah, terus cari bas sekolah yang nombor dia sama macam dalam kertas ni.. ma tunggu kat rumah.. ingat tau yana, habes sekolah terus cari nombor bas ni"


aku tau, ma seboleh2nya nak tunggu aku sampai habis sekolah.. ma sangat
risaukan aku, tapi apakan daya, ayah kena kerja bawak bos2 pergi sana sini.. ma pun takut nak cakap dengan ayah kot.. hihi


ok bermulalah persekolahan di hari pertama..

kertas ma bagi tu masih selamat
dalam poket baju sekolah ku.. tangan aku sikit2 seluk poket, sikit2 seluk poket nak pastikan kertas tu masih ada.. sangat takut okeh, balik sendiri la katakan ;p


kringggggg!!!!!!!! habes waktu sekolahhh

aku pun ikut lah ramai budak2 yang keluar dari sekolah.. aku tak tau nak kemana.. aku tak tau bas sekolah tu tunggu kat mana.. aku ikut jeee orangg.. tup tup laaaaa diorang naik kereta ayah diorang ambil rupenye.. mana bas ni??? aku tak nampak punnnnnn...

ooohhh nampakk dahhhhh banyak-banyak bas... aaaaaa seberang padang sana? aduhhhhh.. melintas padang laaah akuu... time tu kaki kecik, melintasi padang macam rasa jauhhhh sangatttttt.. iyahhh iyahhhhhh si kecil berlari sambil menggalas beg di belakang... si kecil berlari menuju ke arah kumpulan bas sekolah..


eh banyaknye bas.. mana satu bas yang nak naik ni? cari punya cari tak jumpe punnnn yang sama nombor dengan dalam kertas ni...

"maaaaaaaaa!!
:'O " *dalam hati je la

tiba-tiba.. satu persatu bas beredar meninggalkan tempat aku berdiri tu.. satu satu pergi.. last-last tinggal aku seorang2 berdiri dekat jalan tu sambil memerhatikan satu satu bas yang berlalu pergi :(

maaaaaaaaaa :'O


selepas tu, aku pun berjalan lah slow-slow merentasi padang tadi balik, tak tau nak pergi mana.. tak rasa sedih pun, cuma rasa takut ayah nanti marah sebab aku tak berjaya naik bas.. apa je lah si kecik ni boleh buat.. dan akhirnya aku terduduk di tepi sebatang pokok... duduk.. duduk.. hrmm tak tau nak buat apa.. rasa takut sangat..

dan tiba-tiba.. terdengar satu suara..

"adik tunggu siapa"

aku toleh ke atas, erm ada seorang pakcik tegur.. dan tak semena-mena aku menangis dengan mulut herot2.. aku bagitau dia pasal ma bagi kertas nombor bas, tapi aku tak jumpa bas itu... cerita sambil mulut herot2 akibat menangis..

"tak pe dik, jangan risau ye.. pakcik ni polis.. pakcik nak ambil anak pakcik balik rumah, adik ikut pakcik ye"

aku pun tengok budak perempuan yang berdiri sebelah dia..sampai sekarang aku ingat nama budak perempuan tu, noraini binti abdul malek..

curlassttt uolssss polis jumpe i ;p

hrm aku ni pun bila dengar nama 'polis' terus percaya lah kan, walaupun sejuta kali kot ma pesan jangan ikut lelaki yang tak kenal.. jangan ikut lelaki yang tak kenal.. jangan ikut lelaki yang tak kenal..

tapi naluri kecil ku berkata "ikut pakcik polis ni".. aku pun ikutlah..

hihi

pakcik polis tu bawak aku balik rumah dia.. kenalkan dengan mak noraini tu dengan adik beradik dia yang lain.. dia suruh aku makan tengahari dulu.. "diana jangan risau ye, nanti pakcik hantar diana balik.. makan dulu"

hihi aku risau tauu, makan pun tak tenteram, aku dah terbayangkan kerisauan mak aku, kemarahan ayah aku..

dah makan semua2, pakcik tu pun dah solat sume2... baru lah "mari, pakcik hantar diana balik"

phewww, naseb baiklah aku ingat jalan ke rumah aku.. cuba kalu aku x ingat? satu kerja pakcik polis tu kene cari rekod pasal aku pulak, hihi

apakah yang berlaku bila aku sampai rumah? jeng jeng jeng....




..


..


..

sampai je bawah rumah.. *kawasan rumahku rumah flat ye.. aku nampak dari jauh, jiran2 tengah berkumpul depan rumah ku ;p dan tengah2 orang ramai tu nampak mak aku tengah menangis semahu2nyaa.. *menurut cerita mak aku, dia tunggu aku sampai bas sekolah sampai.. turun punya turun sorang2 budak sekolah, tapi batang hidung aku langsung tak nampak yang turun dari bas sekolah tu.. tak ke mehoyan ibuku, hoho ;p

bila aku keluar je dari kereta pakcik polis tu, mak aku nampak terus berlari menuju ke arah ku.. tapi bukan nak peluk aku macam dalam drama2 swasta.. tapi pergi marahnyaa aku sebab tak naik bas sekolah dan sebab aku hilang ;p adeke patut ;p lepas tu pakcik polis tu perkenalkan diri dia pada ma, dia pun cerita lah dari A sampai Z.. tapi tak sempat sampai Z, tiba2 terdengar bunyi deruan kereta dari jauh, streeettttttttttt ada satu kereta perdana memecut masuk ke kawasan rumah ku.. dan nampaklah ayah aku keluar dari kereta macam shamsul yusof keluar dari kereta dalam cerita evolusi kl drift, ewahhh padahal tak penah tengok lagi cite tu ;p

nampak je ayah aku, aku dan mak dua2 takut... ayah aku naik atas dan terus..... berlakulah drama anak kena marah dengan ayah.. polis tu pun dah selamat balik dah.. kesiannya aku, dah laa kene tinggal bas, kene kutip polis, lepas tu kene marah pulak ;p salah aku ke? salah aku ke? kui kui

drama itu tak habis setakat itu sahaja.. ayah aku menarik tangan aku dan masuk ke dalam kereta perdana (kereta projek).. dan terus menderuuummmmmm.. ke sekolah aku balik... terkebil2 aku.. motip ayah bawak aku balik ke sekolah yang takde orang tu?

sampai je kawasan sekolah.. "turun!" lepas tu ayah tuding2 jari dekat kawasan tanah situ.. "lain kalii haaaaaa lu balik sekolah, tunggu bas kat sini!! pahammm??!! jangan pergi tempat lainnnnn, tunggu bas dekat sinii!! pahammmm??!!!!!!"

aku pun tunduk sambil mengangguk2.. takutttt..

lepas tu, ayah suruh aku naik kereta balik.. menderummmmmmm ke satu kawasan perumahan di Setapak.. aku tak tau ayah aku nak bawak aku kemana... tapi ayah masih muke merah kemarahan.. aku hanya menikus ketakutan..

sampai lah satu rumah 2 tingkat tu.. depan rumah tu ada bas sekolah.. aku bermonolog "eh ni rumah driver bas sekolah ke?" .. motip ayah bawak aku pegi rumah driver bas?

lepas tu, dari tepi sambil menunduk, aku melihat saja auntie cina bas
tu kene hamun dengan ayah.. hee tak pasal2 die kene marah hok hok.. satu patah pun aku tak paham apa ayah cakap sebab ayah marah auntie cina tu dalam bahasa cina, hihi..

tiba-tiba aku ternampak ayah keluarkan sekeping gambar paspot aku.. hah sudahhh!!!!!

"cing congg cengg cing cong cengggg cing congg cennggg" ayah aku berloghat cina dengan auntie cina tu sambil menghulurkan gambar aku kat driver bas tu.. kenapa gambar aku diberi kat orang cina ni (T_T)

dan.. selepas itu.. barulah ku tahu, rupa2nyaa ayah bagi gambar aku suruh driver bas tu lain kaliii, periksa muka aku dah wujud belum dalam bas tu sebelum dia nak memulakan perjalanan.. anak orang lain tak sempat naik bas takpe, tapi anak pakcik Rasul kene wajib selamat naik bas! kalau takk, lu kena aaaa! wuwu

aku malu sangatt setiap kali naik bas nampak auntie cina tu pegang gambar aku dan check setiap muka yang naik bas tu (T_T) aku maluuuuuuuuuuuuuu (T_T) belum lagi part kalau auntie tu terlepas nak check kat pintu, die pegi check kat setiap seat, waaaa *maluuuuuuuu

tapi lama2 dia kenal sangat dah muka aku, takdenyee nak rujuk pada gambar lagi ;p sampai ke darjah 6 aku naik bas dia.. hoh berani dia nak tayang gambar aku lagi depan ramai2 orang, aku terjun bas karang, hak hak..

begitulah kisah saya,ayah saya, mak saya dan pakcik polis di hari pertama persekolahan :)

anda bagaimana? ewahh
korang semua cerita laa, anggap ini tag :D

tapi yang dipaksa oleh aku untuk menjawab tag "kesah hari pertama saya di sekolah rendah" adalah

lisa surihani, eh silap2, lisa pestisid, muni, rosa, ezzan, hasni, linda red, zida, kak suri, yuyu

kalau lina masih wujud dalam arena blogging, sila jawab ye ;n

ciare aku paham ko tgh mengalami simptom2 ehem2, tapi kalau rajin buat laah :D

kepada kaklong yang macam dah hilang dalam blog, kalau anda masih wujud jawab ye ;p

wahh suke2 ati je kan paksa orang jawab tag, padahal aku masih berhutang tag dengan ezzan dan muni ;p keh keh keh



note : dulu jek ayah aku garang, sekarang ayah aku comel. hew hew



21 comments:

marinahunny said...

huhuhu kesiannya..kecik2 dh kena marah..hahaha

surney hasniey said...

adehla...gelak giler2 aku baca entry ni... XD

garang betul ayah ko...tapi garang tandanya sayang...betul tak?

tapi seram gak kan...1st day sekolah dah kena naik bas sendiri...huhu...nasib baik sekolah rendah aku dulu dekat giler dengan rumah...hm hm...

dd dudu said...

{marihahunny}
kesian sayee kene marah ;p padahal hari pertama tu, xde excuse pun ;p

hok hok

{surney hasniey}
ha'ah memang sayang sgt la tu (T_T)

hihi mencabar gak ;p ayah sangka aku boleh berdikari kot.. eh bole je berdikari ;p cume entahh, smpi skg aku xphm kenapa aku kene tinggal dgn bas tu, hahaha padahal tmpt yg aku berdiri tu dekat2 je kot dgn tmpt bas tu

ciare (^_^)v said...

comelnyaaa entry niiii XD tp aku xde tragedi yg dasyat2 sgt camko. hikhik ;p

Apple Cute said...

lawaknye cite ko dd...mase bace ni aku terbayangkan rupe ko mase kecik2 dulu...cumil2x ;)
tp dd aku short term memory la...huahuahua tapi akan ku cuba ;)

Ezzan Yusop said...

muahahahahahahahaahahahahhaah gelak tak hengat dunia.


muahahahahahaahhahahahahahah sambung gelak lagi.

~ ReD ~ said...

RED LINDA lahh..hahah

alamak! nak kena korek plak kenangan zaman sekolah..ades...:D

rosealley said...

weh aku xingat la kenangan zaman sekolah;p

aku rase cam penah dengar ko cite ni, tapi still kelakar, haha

dd dudu said...

{ciare}
yekee? ko xde buli org kee hari pertama? eheee lariiii~~~

{apple cute}
aku mmg cumil ;p wahh larikkkk 100km sejam

ala cite jek ko datang sekolah naik apa, parents ko tunggu luar kelas x, ko kene buli x, ahak hak hak

{ezzan}
heiii jgn sambung gelak ;p

tell me ya story, hew hew

{red linda}
ayah linda polis, musti xde masalah hari pertama *eh apa kaitan? hahaha

{ros}
hehe aku mmg penah cite, sbb kisah ni aku mmg sangat ingat sampai bila2 hahahaha

Apple Cute said...

dd lari 100km kunun...entah2 1o meter pun x larat...hahahaha =))

kak ros percintaan die mase da masuk u pun die tak ingat ape tah lagi mase sek rendah...hehehe kak ros jgn marah ye...peace ;)

Anonymous said...

aku?? buli?? duhhh ~~ aku dah buat entry dah. hokhok. entry aku penuh hingus sila bawak tisu ;)


- ciare yg malas login -

dd dudu said...

{ciare}
xsaba nak bace! aku g skg, zassssss~~~ :D

xara said...

saya taknak jawab tag... saya taknak jawab tag... (baca dengan membayangkan saya sedang berlari jauh-jauh dengan menutup telinga)

dd dudu said...

{xara}
hahahaha tengah membayangkan :'D

mun-e said...

hahahahah.

aku pon ade peristiwa sadis dengan bas sekolah jugak.tp bukan hari pertama la.

bole ke? :P

Ezzan Yusop said...

dah buat dah syg...cekidaut

pestisid said...

kof kof motip kene cite pasal 1st day sekolah? takmauuuuuuuuuuuuuuuuuu..


eh dudu, sy mcm penah baca kisah ni. ke ko dh penah buat 1 entry? ke ko bercerita secara lisan?

ape2 hal iols memang minta pakcik rasul..

motip dalam cite ni ada banyak perkataan motip???hahhaha

pestisid said...

alamak nak taip minat la..minta plak...ngamuk mak ko kalau sy mintak laki dia..kof kof

dd dudu said...

{mune}
muniiii!!! buat lah entry pasal bas sekolah tu!!!!!! dan jugaaa entry hari pertama sekolah rendah anda ;p wahh tetap kena paksa ;P

{pestisid}
cerita secara lisan kot, hihi

uolsssss minta pakcik rasul :'D

kelakaaaaaaa

dd dudu said...

{ezzan}
eh ezan dah wat ek :D yeyyyy mmuah

Apple Cute said...

hehe aku pun da jawab ok ;)