Monday, November 17, 2008

puteri buah peach yg mencari kerje ;p part 1...

ehem..
cane nak start eh..
okie2.. start..
1..2..3

sebenanye sy dah puas menjadi full time student..
lagipun siang2 sy blogging n tgk tv jugak.. xde maknenye kann...

jadiknyaa, sy fikir lebih baik bekerja dr menggemukkan diri kat umah ye dok :D
sy ingat nak carik keje laa...
nak laa ade life jugak kan =P
plannye konon2 nak siang bekerja, mlm buat tesis, ok x? klu buat =P

lepas tu bulan 12 ni kene bayar yuran rm1350..
kire cam nak carik duit la ni

dialog ayah ---> "lu abeskan lu punya mastar dulu baru calik keleja, nanti lu sudah ada mastar, olang mau amik luk keleja, gaji pun tinggiii"

owh ayahanda.. anakanda xsanggup lg tgk ayahanda bekerja menanggung biawak ni kat umah =(
anakanda paham niat ayahanda,tp ayahanda, xdpt laa nak sentiasa 24 jam menatap si research tu... otak xjalann... betoooll...

jadik skg sy perlu bertindak tegas p('o')q


kesian laa ayah.. dah tua, umur lebey kurang ngn dr. mahathir tp kene keje lg.. mmg dah uzur sgt.. bulan lepas dah 2x eksiden.. satu langgar keta org, lg satu langgar tiang.. ayah sy driver ye saudari2 sekalian.. tp kompeni tu tetap bg ayah keje wpun umur dah lanjut dan slalu melanggar objek di hadapan mahupun di belakang..

pastuh kelmarin pulak ayah balik bawak jari yg dah nak hampir terputus, sbb nyee ayah tutup bonet keta, PANGGGGG!!!! (bunyik bonet keta di tutup)

tapiiiiiiiiiiii ayahnye lupe tarik jari kelingking nyee yg tertinggal sedap landing di tepi bonetttt!!!!

dlm kesakitan ayahnye menggunekan lagi satu tgn cepat2 kuarkan kunci dr poket n bukak bonet n tarik balik kuar jari yg tersepit dan tertinggal di dalam tu.. urghh
mase ayah cite tu.. "haiyaaaaa!! masa itu aaaa manyaakk sakitttt loo saya punya jali!! saya ingat aaaa sudah putus jali saya""
menitik2 air mate sy tgk keadaan jari ayah :''''(
sy sgt hiba, tp mase kat umah ayah nyee kool sahaje.. siap leh wat macam2 keje ngn jari kelinking yg dah terbelah dalam sampai ke isi dlm tu.. basuh pinggan, makan pisang, angkat barang2 berat dll..
rasenyee kann bile kte dah tua, reseptor kulit untuk sakit makin mengurang x? sape2 budak sains nak terangkan????

huu sy sedey... tp geram pun ade! kenape x hati2.. itu naseb baik kunci keta dlm poket ayah, cube bayangkan, klu kunci keta tuh kat enjin keta kat depan?? urghh xmau bayangkan..

itu belum campur lagi dengan bilangan2 ayah jatuh motor.. byk kali giler.. lepas tu, motor jatuh atas ayah pun ade... jumaat lepas, mase ni tgh parking nak solat jumaat.. time ni pun hiba gak sy dgr ayah cite die nak parking jauh2 sbb parking kat2 masjid dah penuh, jadi bile motor jatuh atas ayah, xde sape2 yg nampak, jadinyee ayah berusaha mengangkat dengan kudrat SENDIRI moto yg menghempap kakinyaa itu.. uuuuu :'''''(

dlm bulan ni jek dah dua kali motor ayah pancit mase kat tgh jalan.. berat okaaayyyyy nak tolak motor yg dah pancit ke workshop... jauh pulak tu.. sian ayah yg dah uzur tu :(
sepatutnye mase kejadian die patut kol laa saya, nanti sy amik laa ayah.. dah sampai rumah baru nak cite, time tu badan ayah dah lembik giler dah.. nape xbuat macam tu, marah ni :(

sy x sanggup tgk ayah keje, tp nak wat cane kan, ayah sang degil, tetap xnak berhenti kelija.. dah puas mak sy membebel, tp masuk telinge kanan, kluar telinge kiri... itupun klu masuk laa.. ntah2 xmasuk..

ikutkan anak2 lain bg jek duit, cukup klu ayah berjimat.. die xnak benti gak selagi sy x ade keje.. nak tunggu sy abes master gak..

tp sy xnak dah laa camtu.. nak keje jugak.. yuran tinggi ayahanda~ bukan cam yuran kelas mengaji mase kecik2 dulu..

okie stop cite pasal ayah.. sebenanye setiap bulan sy dpt elaun dr projek grantt.. tp bulan 12 ni tamat, itulaa sebab sy kene cari keje :)

puteri buah peach yg mencari kerje part 2 akn bersambung esok ye.. nak try buat auto publish, schedule kan pukul 11 pagi esok kot ;)

see ya! ('',)/

18 comments:

rosealley said...

sedihnya baca cite ko kali ni dd, sian ayah ko, aku pun selalu berperasaan macam 2 kat mak ayah aku, yela mak ayah dah tua, tapi still kene keje lagi, nak tanggung diorang xmampu lak, 2 yg selalu pk pasal nak keje jek,huhu

p/s: ko da dapat keje ke?

dd dudu said...

{rosealley}
sedey kann... xpe2 peluang kite masih ade cume belum sampai masenyee lg.. bersusah2 dahulu, bersenang2 kemudian :)

belum lagi, tgh nak cari kejeee, tunggu part 2 aku hehe

Nem0 o0h Nem0 said...

sedey bc entry ni,
ayah sggp korban utk kejayaan anak2 dia..

apply la keje kt tmpt sy..
anta resume!
comeynemo@gmail.com

mama-khayra said...

terharu la akak baca entry kali ni...nak nanges bleyy??uhukkk uhukkk rindu kat mak ngan ayah di kl..:(

kim salam kat ayah diana yg baekk iteww ya!..:)

rosealley said...

ha dudu, cik nemo da offer keje da 2, apply la, hehe...

betul cakap ko, bersusah2 dahulu, bersenang2 kemudian, amiiin

wv-zestu???

lina said...

dd.. ko kne ckp kt pk cik suh duk umah je. arituh aku ckp kt dia, dia geleng2 pale ngn muke mcm riso je.

rasenye ko kne yakinkan ko leh keje n abeskn master.

keje pun byk dugaan nk wat master. huhu aku dh try.

Ogy said...

alahai terharunya baca cerita dd ni...
by the way akak yg lurus bendul ni nk tanya...ayah dd chinese coverted ke..?
sbb dialog tu mcm org cina jek...hehe sowwy kalo silap...

circleinspoon said...

uk..teharunya... g lah carik kije.. tpt keri xda 0 ke?

Tukang cerita said...

Akak kalau bc bab2 cenggini..
Memang akan nanes punyalah....
huhuhuuu..
~segunung nunu~

pestisid said...

eh auto publish ko x jadik la. pupuuuuu buat lawak dulu sebelum memulakan sessi sedih.


sob³ didi.sedihnye kisah ayah ko ni.tapi die saaaaangat baik.lg baik dr ramai lg org lain org yg asal muslim kan?(tolong jwb bg pihak akak ogy).


pastu sy rase lebih hiba sbb sambil2 bace kisah ni sambil2 teringat kisal asal usul family ko dan pengorbanan Pakcik Rasul dulu² sambil2 tingat sessi ko cite kat saye dulu smbil ckp,"ehh ko mesti sedih dgr ni kan.tapi sy dah biase la.ko jgn rase bersalah tau."

huhuuuuuuuuuuu.sedih.hariku bermule suram hari ni sbb memule bukak blog ko dulu.pastu rase sedih menjiwai watak ayah yg kasihkan anaknye dan sanggup berbuat ape saje...kem salam Pakcik Rasul.saye nak la kenal2 ngan die.sanggup mkn kuih bakul nnt, janji dpt kenal pakcik Rasul.

ps:saye ade byk je ni list of vacancy.ko nak area KL ke cyberjaya?nnt saye tapis.better bagi ko yg ade wat java la kan.

pestisid said...

eh baru pasan.panjang nye komen ku tadi.soriii.

surney said...

Jasa mak ayah kte mmg x ternilai.. walau susah camne pun dia xkan anggap kte ni beban..(^,^)..
InsyaAllah, satu ari nanti ayah ko akan bangga ble tgk ko dah berjaya...hmmph,ko kene la seimbangkan keje dgn master ko..so nnt ble ko dah berjaya dpt master, ko kenala ingat jasa ayah ko yg dah besarkan ko selama ni...skang ni pun ble aku dah keje aku fokus untuk bahagiakan parent aku je selagi diaorg masih ada ni..untuk diri sendiri aku tolak tepi dulu, biarla aku susah sket sbb slame ni diaorg dah byk susah utk aku :( aku nak bagi sume yg ayah aku idamkan masa dia keje dulu, maybe dulu dia x dapat beli apa yg dia nak sebab dia pikirkan duit yg ada lebih penting untuk pelajaran anak2dia...hmm, aku nak buat mcm iklan petronas masa merdeka aritu, yg afdlin shauki tu... "motor ni...abah punya" ;p ...tp xdela aku nak belikan ayah aku motor tu...huu...konfem ayah aku xnak naik...huuu...kang org kata buang tebiat lak... ;p

p/s : kan masa ko dtg raya rumah aku tu, kan ada adegan di mana ayah ko bg ko laici dari gelas dia tu kan...mak aku cakap "bagusla ayah dia, sebab nak anak dia makan banyak dari dia..mmg dia syg betulla anak dia"..hehe... ;p

errrr...terpanjang lak komen kali ni..harap maaf...;p

pestisid said...

eh meh nak cite pengorbanan ayah.atuk tiri saye(gatai atuk aku ni) die kawin 3.pd mase yg same, anak2 die dr bini2 ni tgh blaja kat U.U yg same lak tu.

adelah dlm 4-5 org anak blaja kat U malaysia dan ada anak duk oversea.at the same time tau.
ko bygkan cmne die keje cekgu besar(bp sngat la kan) pastu nak tanggung anak2 die ramai gile.let say kalo ade 2,3 org dh final year, pastu msti ade gak lagi yg baru nak masuk u.so byk la tanggungan die.tapi kagum tak tau cmne die buat smue anak2 die dpt tanggung smpai berjaya dan skrg smue dh jdk org2 berpangkat.blaja kat u bukan paki duit singgit due kan?

tapi tu la, kalo ikhlas berkorban utk anak2 mesti Allah bantu kan dan permudahkan rejeki.

dd dudu said...

{nemo ooh nemo}
time kasey byk2 nemo :) nanti sy emel tanye2 ehhh

{mama-khayra}
kak ila, akak jgn la nanges hihi nanti khayra risau^^
akak, bukan duk kl gak ke kat wangsa maju? kee maksud akak, mak ayah duk kl gak, tp umah lain2 eh? ;)

kee maksud akak, kl tuh kuala lipis ;p hik hik

(rosealley}
yeahhh ('',)/
eh ko nye wv tu cam restu pun ade, pu~

{lina}
huhu aku rase ko paling paham ayah aku cane sbb ko slalu lepak umah aku.. degil yg xleh terime kenyataan kan ayah aku tu ;p

lina, aku try2 dulu. klu cam xleh, erm tgk laa cane nanti hehee, nanti ko wat banner besar2 kasik sokongan kat aku eh eh eh ;)

{kak ogy}
ha ah kak, die convert dr chinese ke muslim.. tp anaknye ni x convert ;p ape maksudnyee tu ;p
hihi

{circleinspoon}
tempat kuku kah? ermm seganlaa yuyu ;p (tetibe name aya jadik yuyu)

{tukang cerita}
hee kak jgn nanges.. kat opis kan tu ;p

kak.. segulung laaa ;p ooo tukar segunung yeeee ;p tinggi giler kak nunu =P

kak nunu, sy ade reply comment akak kat entry stereotaip hehe

{pestisid}
tipu2, sy cek jadik jekk... ko saje jekk puk puk ;^

eh mase sy cite kat ko dulu, sy ade wat dialog tu keee? hahaha fulu la ko sbb ko ingat, sy x ingat haha tp mmg cam bunyik bahase sy jek tu kuikuikui

alahai, rase bersalah sy hidupmu dah jadik suram sbb bace blog ni di pagi hari kuikui, ermm nak kenal kee hee tp ko kene janji xleh lari klu ayah sy kejar ko pakse makan kuih bulan ngn pisang~ hik ;p

putrayaja,cuberjaya,KL mane2 laa xkesah ;) erm ko tapis yg java, C++ cket, PHP cket, sql cket, tuh jek ilmu yg saye ade hukhuk

xpe, sy suke comment panjang2 haha nanti sy reply pun panjang2 hee pu~~~

{surney}
hasni terime kasey kat nasihat dan panduan ko.. terharu lak aku bace :< ermm nanti ko nak adiah kan keta eh kat ayah hehe InsyaAllah :)
ko pun penah cite pasal ayah ko kat aku kan, baik ayah ko hihi :)

alaa yg pasal laici tu, segannye aku, ko n mak ayah nampak kejadian ayah aku memindahkan buah2 laici dr gelas die ke gelas aku sbb die tau aku suke buah laici hukhuk (T_T)
ayah mmg camtula hasni, lagi kite kate xnak lagi tuh die paksa, sbb kdg2 die ingat kite malu, sebenanye bukan laa malu, mmg xnak pun hehe patut ayah makan je laa klu nak makan, xperlu risaukan yg lain ye dok ;)

{pestisid}
waaah kagum dengar cite ko
mungkin betol laa ayat ko yg ni --> kalo ikhlas berkorban utk anak2 mesti Allah bantu kan dan permudahkan rejeki.

tp yg ayah sy ni, rezeki masuk tp macam makin kurang, mungkin betol laa kate mak sy sbb ayah suke membazir.. die suke beli makanan byk2 giler, masalahnyee perut sy ade 1 jek huk huk


time kaseh sume kat comments korang yg sgt mengharukan balik sy :)

pandangdenganmatahati said...

dd aku tetinggal ketapi nak comment hukhuk
aku masih cakit peyuttt huhu

tp tp aku xmo ckp lbh2 psl ayah2 ni
cedihhhh nnt uhuk uhuk

slamat mcari keja ;)

keja bnyk dun wori nak atau xnak jek ;)

dd dudu said...

{pandangdenganmatahati}
hehehe okiee makasih muni :)

hana said...

hargai sgale pengorbanan ayah ko ek..sedey sgt2..

dd dudu said...

{hana}
time kasey hana! lame xnampak hana huhu