Wednesday, November 11, 2009

Trip to Bandung part 3

malas dah nak salin catatan ku ;p cerita direct je laa eh ;p

ok ok nak cerita ni.. kami sampai airport Bandung dalam lebih kurang pukul 5:30 petang laa... di Bandung, masa nyaa lewat sejam dari Malaysia... so kat Bandung tu aku awalkan sedikit laa jam henponku~

selepas sampai dan menghirup udara Bandung tu haruslah tangkap2 gambar dulu kann ;p



lepas tu, kena beratur untuk tunjuk pasport dan bagi departure form yang kitorang isi dalam flight tadi :D beratur panjang di tempat yang kecik.. hoho airport ni sangat kecik.. comel laa =D xtau nak gambarkan camane.. perasaannye seperti turun di airport yang celah2 kampung =p oh sungguh ketenangan~

keluar je dari airport, ramai laa yang menunggu dengan sepanduk masing2.. kami mencari sepanduk yang bernama "Ezzan Cheras".. hahahahaha lucu kan :'D maafkanlah dd dan kuku wahai ezan, kitorang cume bagi idea letak nama ezzan je, lepas tu umu yang tambah Cheras ;p salahkan umu salahkan umu ;p naseb baik tauu tak letak Ezzan OAS :'D gelak guling guling~~

cari punya cari sepanduk ezzan cheras, tiada laaa pulak... sampai terduduk jua akhirnyee ;p

oh pak jefry~ di mana kamu~~

oh oh jefry ini dikenalkan oleh kak zu, iaitu kakak kepada kakak ipar umu.. kak zu laa yang uruskan pertemuan kitorang ni, hek hek.. kitorang xkenal pun jefry.. hee..

selepas beberapa minit, xsampai 5 minit pun kot, ade seorang lelaki yang datang menuju ke arah kami dan dan tiba2 bersuara

"dari Malaysia?"

"ha ahh" (angguk sekali)

"Ezzan Cheras?"

"ha ah ha ah" (angguk beriya2 excited)


....... oowh jefry ni org muda lagi rupanya.. hok hok

jefry ni lah yg bertanggungjawab akan membawa kami kemana2 yg kami nak...
x mau panggil die supir sebab sehingga pulang ke Malaysia, aku x anggap die supir, tetapi anggap die sebagai kawan baru kitorang sebab die sangat baik dan boleh ngam dengan kitorang =) dan di mana ada kami, di situlah ade nye jefry ;P

dalam kereta tu Ezzan tanya

"ni nak panggil apa ya.. nak panggil pak jefrey kee mas jefrey ya?"

"jefrey ajaaaa"

wakakaka, ezan skema indaa~~

kitorang yg gemuk2 ni semua duduk depan.. idzuan sorang2 duduk kat belakang sekali dihimpit beg2 gedabak ;P cian idzuan, dahh laa kurus ;p hihi

dd dan rossa yang selesa di depan ;P

On the way dari airport ke Hotel Progo untuk check in, mata kami dihidangkan dengan rupa Bandung.. honestly aku suka sangat.. jalan raya yang sangat kecil2.. rumah dan kedai yang tidak dapat dibezakan sebab setiap kedai rekabentuknyee seperti rumah.. haha benar! comelnyee nyee Kota fashion Bandung ni di mata ku :) Universitas pun merata2.. owh~
*tapi rupa2 nyaaa, jalan yg cantek dan tenang ini cuma sekitar airport ke hotel ku jek.. tengok kat tempat lain di Bandung, x de pun ;p

huk huk punyela banyak gambar yang aku tangkap untuk tunjuk rupe Bandung, tapi satu gambar ni je yang berjaya x gegar.. waaa

Tapi di Bandung, kitorang kejutan budaya siket sebab pemanduan jalan raya di sini sangat laaa pelik... rapat giler2 antara 1 kereta dengan kereta yang lain(dd dan ezan asyik menjerit jek sebab rase macam dah rapaaatt sangat dengan kereta sebelah tapi jefry kool jek), bunyi hon pun susah nak dengar, hik.. oh orang yang melintas pun x ada perasaan, jalan macam siput jekk... jalan laah sesiput mana pun, kereta mesti berhenti punyeee ;P (kalau kat Malaysia ni mau hon berdas2 dan pakej maki hamun ni) .. impresses okayy tengok org melintas jalan tanpa perasaan.. hik selamba dek die je ;p
* huk huk rupe2nye, hari kedua di sana baru aku perasan sekitar tu ada signboard "Anda melalui kawasan tertib jalan raya".. patutlaa berhemah giler... ingatkan seluruh Bandung macam tu hok2.. rupe2nyee tak pun ;p

Selain itu, seronok sangat nampak banyak gerai yang beroda tolak2 tu macam dalam sinetron Ratapan Anak tiri yang anak tiri tu jual bakso depan sekolah tu =p memang banyaklaaa sepanjang jalan tu dengan gerai beroda tolak2 tu, siap melintas2 lagi =p owh aku jakun~

Lepas tu, orang menjual2 dari kereta ke kereta, jangan cakaplah~ memang ramai.. Tapi disebabkan ramai yang dah berpesan jangan bukak tingkap kereta kalau orang nak jual2, soo aku pun x berani laa bukak tingkap ;p

terkedu kejap aku melihatnyee betapa rajin nye mereka ini.. susah pulak nak jumpe yg mintak sedekah, tetapi mostly ramai yang nak menjual laa... kalau x menjual pun, mereka akan menyanyi bersama gitar dari kereta ke kereta dengan harapan akan ada org bagi duit.. hoho bapok pun ada datang menyanyi kat kereta kitorang tauuu mase trefik light merah ;p heee terhibur laa ;p

okay, dari airport ke tempat penginapan kami x jauh pun.. dekat aje dalam 15 minit gitu.. nama hotel kami adalah Hotel Progo... ini bukan hotel yang class tinggi, cume budget hotel je ni, tetapiii service nyaaa baikk :D




rate hotel ni ok.. cam kitorang ber4 girls amik junior family room..

kalau weekdays, 1 malam di kire 425 ribu rupiah = RM 153.85
kalau weekend, 1 malam di kire 500 ribu rupiah = RM 181

so total 4 hari 3 malam untuk penginapan adalah ---> 1 juta 350 ribu rupiah = RM 488.70

RM 488.70/4 orang = RM 122 seorang untuk 4 hari 3 malam :D


itu untuk girls... untuk lelaki lain pulak, sebab amik bilek deluxe kan untuk 2 orang..

kalau weekdays, 1 malam di kire 230ribu rupiah = RM 83
kalau weekend, 1 malam di kire 275ribu rupiah = RM 99.55

so total 4 hari 3 malam untuk penginapan adalah ---> 735 ribu rupiah = RM 266

RM 266/2 orang = RM 133 seorang untuk 4 hari 3 malam :D



tengoklaa katil untuk junior family room ni, besar dan banyak ;p puas hati kami dapat sorang 1 bahagian


yang penting ada cermin panjang dalam bilek, dan luar bilek kitorang pun ada cermin panjang gak ;p ngee

kitorang check in cume letak2 beg kejap, basuh2 muke... lepas tuu jommm terus jalannn :D

Bersambung..


15 comments:

mun-e said...

aku nampak savvy kat gamba ko kate x gegar tu :D

adakah ko tersalah tepek gambar kat msia sebenanye??? hahaha

mun-e said...

oh oh.. kalo g bandung tido 1 hotel yg same je ek.. maksudnya korg pusing2 sekitar tu je la ek..

oh gitu~~~

aku byg kan mcm g medan. kalo g medan setiap malam tido kat hotel yg berlainan hehe. pastu medan sejam awal dari msia.. bandung sejam lewat plak ek..

nanti nak tgk peta dunia la :D

mun-e said...

name hotel tu mcm jenama Prego..hikhik

oh rindunya nak jalan2 lagi.. huhuhu

okay~~ muni nak gi tido skang... :D DAAA~~

dd dudu said...

{mun-e}
puk, kat Indonesia memang banyak keta Malaysia laa.. kereta Inova jadik kereta Kijang kat sana haha

erkk, kitorang yang tido 1 hotel ni je pun x habes berjalan, xcukup masa dan sangat x cukup 4 hari.. wuwuwu

are u sure Medan awal sejam dari Malaysia?

marinahunny said...

best kan jln2 kat bandung...nt jgn lupa shopping bnyk2...

mun-e said...

dari blog aku

"ktorg bertolak ke medan menaiki air asia pkl 12.05 minit waktu tempatan dan tiba di sane 11.50 waktu indonesia. hoho. sane beza lewat sejam dari malaysia. makanya, hari pertama ktorg ade 25 jam bukan 24 jam :D. sebab tu tunggu2 rase mcm hari itu tak abes2 jer. hehe."

a'a laa confius sudahhh :D

eh kak marinahunny ni, dd dah balik sini nak shopping ape lagi ye ;p

ciare (^_^)v said...

em nak tnya satu 1 soalan (ehh mcm dd counter tourism lak :p), nape yer memilih bndung? sbb medan ngn jakarta pon bisa shopping kok =p

dd dudu said...

{marinahunny}
ok, nex time yukk ;p hehe

{mune}
ha'ahh lewat sejam, sampai rase ehh baru pukul sekian sekian? gelap macam dah pukul sekian sekian?

{ciare}
x ada sebab :D mase ezan n umu ajak aku g bandung sbb tiket tgh murah, aku on jek laaaa :D

nex shopping trip kami adalah jakarta :D ikut turn ikut turn hehehehe

mun-e said...

ciare.. aku rase medan shopping tak besh kot. bandung lg besh shopping. medan beli batik2~~ telekung~~ pelekat~~ ha sesuai la. mcm baju modern2 sket tu.. takde sgt

nedan tempat mengenal budaya dan adat resam bg aku.. hehe

ala napa jakarta.. pegi la eropah terus pasni. hahaha

ciare (^_^)v said...

ok dd see u in jakarta..HAHA...

oh gitu yaa muni. TQ :)

dd dudu said...

{mune}
iyaaa iyaaaa ikut turnn :D hehe

{ciare}
ciare g jakarta ke bandung nanti? :D

Anonymous said...

hi dd..

tumpang tye..cane awak book Hotel Progo ni ye?? Do we need to call them? Awak ad x email add dorg? try google tp xdela..sy nk pegi bandung this coming July.

Reply kt email sy :
nurul_wahida_azhari@dell.com
Thanks!

dd dudu said...

{nurul wahida}
ok saya dah emel ;)

Anonymous said...

Hi.. sy pon nak tnye camne awak book Hotel Progo ni.. ade contact number x? thanks.. :)

kindly email me the details at:
noordiana_85@yahoo.com

Anonymous said...

hi!

saya nak poegi bandung lagi 2 minggu..tp tk book hotel lagi.
macam mana nak book hotel progo ye?
n macam mane tau rate nye?
saya akan ke sana 4 org dewasa.

email me please..
saf_nadia@yahoo.com