Monday, May 31, 2010

muka dah tua saya macam ni?? ahuk ahuk



papehal tengok gambar kucing gemuk ni dulu

motip letak gambar si kucing ni? sajee. xnak kasi gambar tua aku keluar dekat gadget recently update korang. x seprais karang.


ramai dah kot tau pasal ni, aku biasalah kadang2 ketinggalan bab2 teknologi ni. hehe. try nak tgk muka tua dekat ---> sini



dan.. hasilnyeee....

tak comel... wuwuwu.. motip aku nak comel2 bila tua karang? owh~~~ tapi ayahku makin tua makin comel tauuu... rasa nak tarik2 jekk janggut putih ayah.. comel sangattt especially bila dalam keadaan ayah takde gigi sebab cabut gigi palsu dia...ki ki ki comel sangat.. (gelak2 di sebalik langsir)



huk.. nah laa hasilnyaa..

..

..























huk huk camni ke? macam dah hilang rupe i~~mulut i kenapakah begitu~~~

kuku~~ nak kat kite lagi takkk~~~~~~~ ;p



ahhhh tak kire!! aku nak jugak tag orang lain.

mangsa-mangsanyaa adalahhhh...

1) muni. ko jangan larik
2) ezzan. jangan ambil masa yang lama ye untuk pilih gambar most gojes. kui kui kui
3) rossa. haa jangan buat2 tak baca entry ni
4) ciare. buatlah ciare demi aku, aku taknak tua sorang-sorang
5) lisa. uolssssssss, buat tauuuu, dah buat jangan edit. hak hak hak.
6) linda. buat tau. kalau tak, aku xnak duet nyanyi lagu "Hak milik kekal" dengan ko. hak hak
7) hasni. jangan buat2 ada meeting ye. sila buat, haha
8) shai. sambil2 study account tu sila buat. kui kui
9) kawan-kawan floor 2 oas ku. seri dan zida. nak suruh kak suri, tapi x sampai hati lak sebab jarang nampak kak suri letak muka sendiri dalam blog. kak suri kalau sampai hati buatlah ;p tih2
10)
yuyuuuuuuuuuu dan awaaaaaaaaaaaa
11) hani!! sila update blog pasal tag ni sekarang. keh keh
12) kakak-kakak buat ye. kak VP, kak ogy, kak marina, kak nunu. hik hik
13) kakak-kakak ukm. kak rihan dan kak zai. hahaha menyesal x bace entry ni?
14) kak jibam. akak nak kawen dah kan? so akak kene tau muke akak 20 tahun lagi ;p hehe jgn maraa~~ larii~
15) kawan-kawan blog iaitu atiqah adnan, zack dan mimie azimask. jangan mara haaaa ;p
16)kak alya nurkasih. akak di tag ;p
16) semua yang dah terkantoi baca ni sila buat *gelak kejam.


tagnye adalah nak tengok gambar muka tua korang. tajuk letak laa apa2. memang tag suke hati je ni. jangan lupa linknye adalah http://www.in20years.com/.
LETAK GAMBAR TERSEBUT DI BLOG KORANG TAUUUU :D

tolonglaa~~~ saya tak nak tua sorang-sorang ~(^,^)~ kiu kiu kiu~


okieeee byeeee (^^,)/ saya cuti hari ni, sebab tu dengki orang keh keh.


note : nak pergi try upload gambar kuku pulak. curik2 hehe

2 minit kemudian..
update : dah tengok muke kuku. tih tih tih gelak tutup2 ;))





Saturday, May 29, 2010

wedding preparation part 1 - uncang gula-gula untuk kanak2


tulunnn tulunnnn ibuku dah bisengg aku tak start buat apa-apa lagi persediaan kawenku aaa~~ (^o')

uhuk uhukk.

uncang gula-gula dan tempat letak goodie yang ma paling suruh aku beli awal-awal.....

lebih-lebih lagi sebab Kerismaya yang terletak di Setapak ada buat sale sekarang.
siang tadi pergi barang2 untuk gubah hantaran nikah abang.. alang-alang, ma suruh aku beli uncang untuk letak gula-gula masa kenduri karang. gula-gula tu nak kasi kat budak-budak, diorang kan sukee. kalau ikutkan aku, sediakan goodies je laaaa, tak yah laaa gula-gula untuk budak-budak, haha sungguh tak berhati-mulia-terhadap-kanak-kanak betul aku ni ;p

so tadi beli je lahh. beli 300 uncang je, saya pilih uncang organza ikut color tema saya nanti.


total 300 uncang = RM 57.35.
harga 100 uncang = RM 19.10
harga 1 uncang = 19 sen.


ok ke ek?

ok lah kot.
saya pun x survey sangat ho ho ho.


rossa~~ masa ko beli kat bandung hari tu, dapat berapa sen ekk~~~~~~ nape laa aku x beli masa tu kann, haishhhh tak terfikir..


gambar gugel je ni. saya punya color lain. nak tahuu warna apa nanti datang kenduri saya yaaa, hihi (^,^)


tadi nak beli tempat letak goodie untuk org dewasa gak, sweet-sweet, tapi boleh pulak kedai tu tak cukup kuantiti yang aku nak ;)) so nanti-nantilah beli kat Nilai je lah, hehehe



Thursday, May 27, 2010

nanti nikah nak veil macam ni bole? hihi



untuk nikah kalau boleh nak buat less is more. yeke dd? booooo~~~~~~ ;p

maksud less tu ermm taknak blink2 banyak2 sangat kot. especially kat tudung. blink2 kat tudung tu maksudnye taknak manik dan batu yang sarat di kepala. hehehehe... tapi kalu masa resepsi nakkk ;p

terpikat sangat dengan versi veil macam contoh2 di bawah ni. awning tudung dibiarkan kosong, tapi veil diaa aaaa~~ sweet sangat. takyah batu2 manik2. panggil apa ni eh? sulam ke apentah, i tak sure. tapi yang pasti bunga dia timbul2. sungguh sweet


kakak... awak sangat suwit dengan veil ini.. =)


sebenarnye saya suka baca blog kakak ni. wedding blog. tapi dia tak pernah letak muka dia dalam blog tu. tak taulah kalau sebenarnya ada tapi saya tak nampak kan. tapi dia ada letak cebisan-cebisan veil dan baju dia dalam blog. sekali terjumpa gabungan cebisan ni dekat blog . Daniel zain.. dah macam jigsaw puzzle pula rupa aku cakap ni hihi.... terus ooooooooo~~ ini ke mukanyaa~~ canteknyaaa kakak~~~


okay bawah ni kakak-kakak lain pulak hehe...


veil putih takde lip lap lip lap. sesuai untuk nikah. sukeeeeee =)




simple but nice ^_^

gambar2 kredit to Daniel Zain ya :)



oklah tu je nak cerita. sebenarnya rasa bersalah jugak cerita pasal nak tu nak ni untuk wedding. sebab wedding aku nanti biasa-biasa je. x grand pun. majlis khatam Quran dan malam berinai pun takde. hoho. memang biasa-biasa aje lah. tapi risau gak cerita tu cerita ni pasal wedding thoughts, nanti orang ingat wedding aku grand macam orang kaya ;p padahal kawen nanti dekat rumah flat dbkl je ;p wahh gitu~~ so pembaca jangan salah faham ye, saya memang suke cerita pasal wedding2 ni, sebab saya sukakan perkahwinan, cuma tak jadi wedding panner je ;p
tapi itu tak bermakna macam kerlaass sangat je wedding saya~ *wink (^_^)



impian tak semestinya satu keperluan, betul x? ikut kemampuan sudah huk2..
tapi tak semestinya saya tak bole berangan (^o^)
jangan risauu~~ saya masih berpijak di bumi yang nyata!!


terima kasih sebab membaca! :D



note : kak vispera ada tak veil macam ni ye~~ nak sewa kakkkk~~~~



Wednesday, May 26, 2010

sangat rojak entry ini



korang ingat x entry aku yang lepas2 pasal aku hulurkan tangan mintak tiket dari gadis tol sedangkan itu adalah kaunter BAYAR tiket??? hahaha kalau dah lupa, klik sini..

aku rasa aku ni memang ada masalah kekeliruan untuk membezakan sesuatu perkara yang sudah terlalu menjadi rutin harian la.. hihi

hari ni berlaku lagi.. tapi bukan pasal tol lah ye.. pasal lain..


setiap hari bekerja, aku di'mesti'kan untuk msj mak untuk bagitau bile dah sampai ofis dan bile nak bertolak balik rumah.. memang dah jadi rutin sangatlah.. kalau tak buat, ma akan jadi risau sampai marah2 aku.. mak aku ada penyakit risau ye puan-puan sekalian ;p

setiap kali dah sampai ofis,
duduk depan stering kereta.. taip

"dah sampai"

...
bile balik, duduk dpan stering kereta.. taip
"nak gerak balik dah"

esok nye pun..

"dah sampai"
"nak gerak balik dah"


"dah sampai"
"nak gerak balik dah"


haha ulanglahhh, looping 1000x ;p


ok hari ni, ceritanyaa pagi tadi aku sampai parking ofis pukul 7:50 am..

macam biasa, depan stering kereta... bukak henset, dan taiplah msj..
'nak balik dahhh"

dan terus send ke ma..


....
...
...
..
..
..
..
..
..
..
..
..

eh?


hahahahaha gelak guling2 dalam kereta sampai bergegar :'D


ok dah... penat aku gelak pagi tadi.. dalam kelas coldfusion pun tersenget2 mulut bila ingat balikk... kui kui.. mak aku reply pun gelak-gelak... belum sampai nak balik dah ke? hak hak....



actually sebelum ni pun pernah terjadi kes macam ni hihi... aku dah sampai rumah.. tapi aku taip msj ke ma "dah sampai" ..... motippppppp msj mak aku yang sememangnyaa ada dalam rumah yang sama??? hahaha.. tapi nasib baik tak sempat send, aku dah perasan sebelum terlambat... hik hik

susah susahhhh bila jadikann sesuatu perkara itu rutin sampai satu tahap rutin tu bertukar menjadi satu tindakan refleks... eh faham tak? ibarat macam kalau tangan kite terkena panas.. tangan kite automatik terangkat sendiri sambil auchh auchh kan... tak perlu berfikir pun.... otomatik tangan tu terangkat sendiri... samalah kes taip msj hantar report ni, dah jadi tindakan refleks yang kite tak perasan pun dan tak berfikir pun ;p

note : kat kuku xpernah berlaku kekeliruan sebab ayat "awaak, dah sampai" aku kadang2 ada tukar2 siket, mukadimah panjang siket... hehehehe.. teruknye aku dengan mak bagi ayat dua perkataan je ;p

...
..
..
..


iklan : baru tergelak sebab terdengar orang bersin.... apa masalah aku ni? orang bersin pun boleh menggelikan hatiku..



semalam kannn.. kuikui... masa on the way balik rumah, aku main-mainlah tukar channel radio.. tak suka dengar iklan katakan.. sekali masa frekuensi sampai ke radio sinar, ada dialog.. aku pun berhentilahh kat sinar...


kril baca msj seorang pendengar tu... lebih kurang macam ni bunyinya.. kalau salah tolong betulkan..

"dulu saya pernah patah kaki.. masuk hospital, kaki kene simen.. lepas tu nak keluar.. mak ayah saya dah masuk dalam kereta duduk depan... saya pulak tak masuk2 ke kereta lagi, sebab berfikir macam mana nak masukkan kaki ke dalam kereta secara kaki diluruskan, sebab kaki simen tak boleh bengkok... pintu kanan dah di buka, tapi saya rasa saya nak masuk ikut pintu kiri. saya pun tutup pintu kanan dan nak pergi buka pintu kiri... tapi baru je saya tutup pintu kanan nak pergi bukak pintu kiri, tiba-tiba ayah saya dah memecut kereta.. saya dengan kaki masih bersimen melihat kereta ayah berlalu pergi.. saya menangis sambil ketawa"


*keretaku bergegar dek ketawaku.. sebab aku rasa perkara itu sangat kelakar.... bole pulak ayah dia tertinggal anaknya yang patah kaki :'D




saya sedang memakai tudung feveret.
jenama Ratu.
Ratu ni yang fida pantene jadi duta dia tu, perasan x yang selalu ada iklan dalam metro? hehe..
Ratu terletak di Platinum Walk, Danau kota setapak.
motip tangkap gambar dalam surau? ;p


dulu saya tak layan sangat Ratu ni, tapi lately ni bila dia ada promosi selalu, saya terlayan pulak.. dan lebih2 lagi semenjak saya register jadik ahli, haha boleh dapat murah 20% :D
buat masa ni saya dah ada 3 helai tudung Ratu. tapi 2 helai lagi tu xpakai lagi, nak pakai hari istimewa nanti. heheheheheh nice!! sangat sukaaaaa...

oklahhh Ratu, x semahal ariani... kain tudung pun sedap!!! *winkk (^_^)



Tuesday, May 25, 2010

tentang senarai photographer


baru je tambah gadget baru kat tepi sidebar ni.. tajuk die "SENARAI PHOTOGRAPHER UNTUK DILIHAT"... hihihi nampak tak? bawah "WEDDING THOUGHTS" tu...

itu adalah senarai yang terpilih... 3 yang atas selepas DanielZain tu diberi oleh
seri.. makasih sangat seri..

lagi dua pula di beri oleh lisa pestisid... makasih uolssss...

terpukau aku tengok link diorang bagi ni .. yelah aku ni asyik dukk dengan Daniel Zain je... rupe2nyee banyak lagi yang berbakat... teruk tauu aku niii....


photographer kedua kesukaanku adalah madebyepik.. sangat cantik!!!!!!!!!!! tapi madebyepik ni adalah official photographer seri.. takpe ke seri kalau dd pun ambil yang sama? hahaha

kuku~~~ tengok2 lah ehhh senarai2 itu... nanti awak tanyakanlah quotation ehh... motip cakap dalam blog? saje taknak kaco kuku yg tengah odw ke kedah hehe.... tapi dudu suka madebyepik selepas DanielZain tau.. huk2 ;p


dalam banyak2 persiapan yang aku tak start apa2 pun lagi untuk untuk majlisku nanti, yang part photographer ni yang aku paling kecoh2 dan start dulu dan sangat titik beratkan, haha... pahal tahh... padahal busana ke doorgift ke bunga telur keee tak start2 lagi ;p hrmmm mungkin sebab gambar yang dihasilkan nanti tu akan dilihat sampai ke tua oleh cucu cicit keturunanku, jadinya saya sangat mementingkan gambar perkahwinan!! hik hik..



siaran langsung dari kelas coldfusion

amaran : ini entry biasa-biasa je.. xyah laa baca eh :B


hai, saya dalam kelas ni... kursus advanced Coldfusion.. 3 hari sampai khamis.. kat makmal komputer.. makmal ni sekangkang kera je dari ptm.. jalan kaki sampailah... ;P

dalam kelas, duduk sebelah rina.. besnyee duduk sebelah orang pandai bab2 teknikal ni.. ambil kesempatan, tih tih.. aku ni bab-bab nak install software pun tergaru2 hak2... apatah lagi nak configure setting itu setting ini, nganga aje la yg mampu hehehe...

disebelah kananku pulak kakak yang mengandung... eh kakak ke? entah, bg aku yang mengandung tu semua kakak... ahak hak hak... gelak x lepas...

sambil kelas sambil main sms dengan si ezzan yang kebusanan duduk dalam library kementerian kesihatan.. tengah baca mastika katanya.. kui kui... mastika indaa~~~~~

uh busan jugak kelas tanpa salwa join sekali.. awa tu tengah exam.. exam sah jawatan ke apentah.. chaiyuk2 awa!!

tadi dapat emel dari seri .. seri kasi senarai photographer yang best beserta link dan pendapat peribadinya sekali... uh sangat teruja saya!! baiknyaa kamuu seriiii (^_^) tak sabar nak lihat2.... uh tak sabar betul ni!!!

oh yaaa, kuku kat penang sekarang.. seminggu pulak tu.. outstation penang, kedah dan lagi satu negeri ape ek ;p .. oh kuku~~ kat utara tu buat kerja je tau ;p jgn buat mende lain ;p ahakk hakk hak..

oklahh, nanti cikgu nampak aku taip entry ni... akhir kata, aku paling suka kursus.. sebab makanan sedap2 dan jimat duit.... hihihi

dadada (^^.)/


-tiada gambar untuk entry ni hehe-

Monday, May 24, 2010

tentang nasi goreng



hari sabtu hari tu..

tett tett bunyik sms masuk..


kuku
: awak tgh buatpe?

dudu : kite tengah makan nasi goreng yang kite beli tadi. awk tengah watpe?
kuku
: kite tengah makan nasi goreng yang digoreng sendiri tadi.


aucccchhhhhh! terus rasa macam nak kenyang.. kuh kuh


auch auchh


rasanya.. dialog tu tak menggambarkan siapa yang malas masak selepas kawen karang kan? kan? hak hak hakkk.. gelak tak lepas...


gambar hiasan ke? ;P






borak kosong. xyah lah baca hihi



Ku pinta kau répondez s’il vous plaît~

jangan biar ku bertepuk sebelah tangan~~~

wahh terngiang2 lagu si maulana itu dalam telinga ku pagi2 ni. motip? bukan pagi ni jek. dari smlm kelmarin2 lagi huhu.. lagu shahir tu x melekat2 lak ;p belum lagi belum lagi hehe


pagi2 tadi sampai.. seorang rakan sekerja ku yang bernama ata buat muka pelik dan tegur "ko nampak lain" sambil kerut2 muka

"aku pun rasa aku nampak lain hari ni" haha jawabku..

hari yang paling sempoi untuk aku, malas nak bergaya2.. pakai baju kurung pink zaman universiti dulu yang mendapat gelaran "baju buruk" dari ibu bapaku sendiri, pakai tudung bawal murah, pakai pun ala-ala lah.. apa masalah ku hari ni? ;p

cakap kat rina, ata cakap macam tu.. pastu rina kate "ha'ah dd nampak lain"... kak rihan pun berkata "macam budak sekolah"...

huk huk... hati ku pun berbisik gak "macam nak pergi prep" je..

siu siu siu~~


xpe, selekeh2 pun poket tebal.. wahahaaaa statement angkuh.. hari ni dapat gaji uolss.... tapi sekali aku cimbclicks kejap tadi, terus jadiik poket nipis, seiringan dengan personaliti ku hari ni... uhuuu kembali suram.




weekendku hari tu biasa2 aja.. dikelilingi kertas-kertas dan bantal.. eh bantal? ;p tih tih.. sabtu petang ada jugaklah keluar rumah kejap dengan ma pergi Taman Melati melawat iza yang baru bersalin.. melawat bb comel bernama Puteri Farah Ashikin.. jugak seorang yang pendiam.. susah betul nak bukak mata walaupun aku dah try goncang2.. hik


pagi ahad lak sedang menulis2 tesis, si muni datang.. die baru pulang dari joging. borak2 kejap dengan si muni sampai pukul 12, dia nak balik tengok ulangan konsert AF.

kesimpulannye, wikend ku di rumah aja.. best :)

sekarang baru lepas tepon GSO, tanya prosedur nak minta tangguh hantar tesis. tarikh hantar tesis 18 jun, tapi nak kasi masa kat Dr. periksa dulu draft thesis ku. takut x sempat pulak kang. lewat giler aku hantar draft, ingat nak hantar 31 mei ni. minta-minta takde masalah. Dr. jangan marah ey~ saya ni dah last2 minute barulaahh idea menulis tu datang mencurah2. kalau takkk sebelum ni, idea tu tak datang, duduklah mengadap kertas kosong tu, apa pun tak tertulis.. kertas pun duk je pandang aku balik.. huk..

saya macam perlu cuti lah pada 31 mei itu.. oklah, nak apply cuti jap, bye!



note : kan dah kata tak payah baca. busan kan entry ni?


-gambar hiasan je-






Friday, May 21, 2010

good luck nurul di tempat baru


hrmm aku baru 3 bulan lebih bekerja di sini.. dan dalam tempoh ni aku tahulah siapa yang aku selesa bila bersama dan siapa yang tidak
tapi takde kot yang x selesa haha. Nurul ni contoh orang yang aku selesa untuk berkawan dengan dia. tapi hari ni last day dia dah, dia dapat offer f41 dari JPA. huk huk baru nak kenal lebih-lebih, nurul nak pegi dah.




aina, nurul, dd , rina merbau haha



nurul,
kite x tau nurul baca x blog kite. tapi kalau nurul terbaca ni, kite cume nak wish good luck ya di tempat baru. jangan jadi orang lain tau, jadi Nurul yang disenangi selalu selama-lamanya. wahhh kembang jugaklah budak ni kalau baca perenggan ni karang. hik hik. take care selalu. keep in touch dengan dd k. ingat, stay the way you are!!!


bye :'(

Thursday, May 20, 2010

dah jumpa photolog yang membuatku tertawan



kebanyakan link yang aku letak kat
jirandudu, aku cume pandang2 je. macam "oh cantek.." "oh okay".. hihi


tapi sekali bila tengok Daniel Zain Photography yang di emel oleh ezan tadi, aku rasa nak pengsan. dan bangun, pengsan balik semula.

inilah yang aku nakkk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


omg!!!

cantik.. natural... penuh dengan emosi.. tidak berpura-pura.. tiada edit mengarut2... sungguh tak puas melihat berkali-kali.. oh tersangatlah indah.. tak tergambar dengan kata-kata dah sekarang..


terus sms kuku. kuku kata nanti dia tanyekan quotation. tapi aku agak mesti agak mahal, sebab beliau ni dah tahap International Photographer. oh ya, anak anwar Ibrahim punye wedding, dia lah photgraphernye, ada gambar2 dalam blog itu.


takpe, aku bersedia je nak dengar mahal. kalau tak mampu, xpe, kite jadikan fotografi dia sebagai penanda aras untuk mencari photographer yang lain. hihi tapi macam susah jek nak cari yang betul2 berkualiti dan natural macam gambar2 yang ditangkap oleh Daniel Zain tapi versi affordable. huhu


takpe, kite tunggu dulu quoatation dari dia ok ;) jangan buat apa2 assumption dulu ya ;)




aktiviti team building hari tu



haha 4 hari sudah berlalu, baru terhegeh2 nak update pasal aktiviti masuk hutan hari tu. hihi tunggu urusetia kumpulkan dan masukkan semua gambar dalam server, haaaa baru bole update ni.. tp dalam entry ni letak gambar2 kumpulan sendiri je laa yee, hihi..


hari tu 15 Mei 2010, Team Building dekat Hutan Pendidikan Alam, UKM.

eh nak cite ape ni? letak gambar2 dan caption je la eh. kalau nak cerita macam panjang sangat, haha.


nama kumpulan ku adalah Roselle.
tagline kitorang adalah 'Super.... power!!!!' (bergema satu hutan, haha)


setiap kumpulan kene letak nama yang berkaitan dengan alam semulajadi je. ada yang nama kumpulan Rimba lah, kumpulan Volcano lah, kumpulan Tongkat Ali lah.

nama setiap ahli pulak kene berkaitan dengan nama kumpulan. ada yang nama Merbau
haha rina adalah merbau, haha, Petai, Bumi, Misai Kucing, Tangkuban Perahu, haha gelak-gelak aku dengar nama diorang. macam-macam lah.


tapi sebab kumpulan aku ala-ala suka hati kan, nama setiap ahli terus out dari alam semulajadi. kuh kuh kuh.
nama kumpulan Roselle.
so nama ahli perempuan kena letak 'Ros' di depan. nama ahli lelaki kene letak 'Elle' di depan.
bila gabung jadi lah RosElle. wahhh gitu~~


dari kiri adalah Ros Has, Elle Sony, Ros Fa, Ros Nani, Ros Dah, Ros Sa, Ros Mi, Elle Din, Elle Syark, Elle Fir, Elle Amin penghulu kitorang, dan Elle Razi.

haha aku pun xtau kenapa nama aku jadi Ros Sa. diorang pening nak letak nama aku. Ros Diana patutnya, tapi diorang kata panjang sangat. bila pendekkan jadi Ros Di, diorang pegi bantai gelak guling-guling, macam nama laki katanya. aku cakap 'Rosalinda' je lah. haha. tapi last2 Ros Mi kata 'Ros Sa' je lah, kita kasi nama penyanyi kat diana ni. aip aip aku x sempat nak bangkang diorang dah tulis Ros Sa dah. tak pasal2 nama aku sekarang sama dengan kawan aku si Ros tu. kuh kuh kuh redha jek.


identiti kitorang adalah tali merah dekat pergelangan tangan. nampak tak nampak tak? asalnya kat tali merah tu, kitorang selitkan bunga Roselle sekuntum. sekali selepas bersenam loncat sana loncat sini, terus bunga tu tah ke mana tah. haha tipu lah, mana ada loncat-loncat. senam biasa-biasa aje ;p


nak kenal kumpulan kitorang senang je. kumpulan yang satu-satunya ada bendera. haha. aku suka aku suka. Penghulu Elle Amin pulak suka bahan dan gelak-gelakkan kumpulan orang lain, memang tunggu masa ajelah kumpulan kitorang ni ;p memang tunggu masa~~ ;))



Aktiviti bermula.......

jalan-jalan di dalam hutan mengikut penanda. tak boleh jalan saje2 je tau. kena cari sticker dan kumpulkan sticker mengikut warna kumpulan. sticker tu kadang2 atas pokok lah bawak pokok lah, macam-macam haha. kalau terlepas pandang siket, memang tak nampak. di sebabkan terlalu fokus dengan mencari2 ni lah menyebabkan aku lupa terus pasal pacat, kui kui.


aku tak ingat dah susunan checkpoint.

tapi antara checkpoint yang ada, adalah yang gayut2 kat palang besi tu, pastu ambil sticker yang tergantung kat tengah2 palang. ahli lelaki semua kena buat. ahli pompuan lak sorang je wakil. kalau berjaya dapat kupon. disebabkan aku paling muda dalam ahli perempuan, aku kena buat, wah tak sempat nak dalih-dalih, tetiba aku dah bergayut dah, kuh kuh.


tak ada gambar ye untuk gayut-gayut hehe.



checkpoint ke berapa tah, x ingat dah.

lalu dalam terowong secara mengundur pun ada.


setiap checkpoint kitorang akan diberi teka-teki. kalau dapat jawab, dapat kupon. nasib baik kumpulan aku tere jawab teka teki, haha, cube tanya soalan pasal herba ke sains ke sejarah ke, konfirm out lah.

"kalau nampak bangkai manusia dan bangkai binatang, yang mana korang tutup dulu?"

"TUTUP HIDUNG!!"

"betolll!!"


"binatang apa yang badan dia kat kepala, tangan dia kat kepala, semualah kat kepala?"

"KUTU!!!!"

"betollll!!


hahahaha..

x ingat dah teka-teki lain, banyak sangat.



ada checkpoint tu, kena pilih wakil untuk patah kaki, cedera tapak kaki dan mangsa kepenatan.
disebabkan aku muda dalam ahli perempuan dan paling ringan kata mereka (padahal Ros Fa lagi ringan!) terus aku kena jadi mangsa patah kaki. kuh kuh. kaki kena letak kayu dan berbalut (tapi balut luar seluar je lah ;p), lepas tu sambung jalan dalam hutan dengan dipapah oleh kakak-kakak, haha senang hidup aku ;P


masa checkpoint straw ni, salwa yang jadi urusetia. kena pastikan setiap jari sentuh sambungan straw yang panjang ni, dan berdiri, mencangkung bersama2 dengan straw masih di jari.

tapi disebabkan kitorang ni kecoh je lebih. terus habis masa. terus out tak dapat kupon ;p kui kui

sangat lawak ok.



part kene berjalan dalam hutan dengan mata tertutup paling aduhhhh. kegelapann~~~~ penghulu dan ketua wanita (Ros Mi) sorang je yang boleh guide kitorang. kucar kacir terus haha. tapi aku tetap berpaut pada kak Ros Nah di depan, walau apa pun yang terjadi ;P



urusetia-urusetia yang jahat percubaan menjatuhkan kitorang. dan memecahkan belon di dalam beg. kitorang dibekalkan 3 belon berisi air untuk dijadikan amanah. satu belon je selamat dekat dalam beg Elle Amin. 2 belon lagi telah dicucuk dari luar beg oleh urusetia-urusetia jahat semasa mata kitorang tak nampak!!! keji giler haha. basah terus beg 2 orang itu.

tapi nasib ah urusetia kena tendang-tendang buta-buta oleh kitorang yang 'buta' ni. tapi aku xde lah tendang, aku berpaut jek dengan kak Ros Nah. haha takut jatuh.



checpoint radio rosak pun lawak. alaa yang mesej berantai tu. sampai ke orang last, terus msj tadi jadi pendek giler. kui kui.




habis part masuk hutan.




acara Explorace. siap pakai kereta tu. kat luar hutan. kena cari nama-nama penuh herba, dibekalkan dengan peta.

best Explorace ni, tapi tak ada gambar dah. haha urusetia ramai dekat hutan jek.



akhir sekali, acara persembahan.

aku sangat terhibur dan gelak sampai tekan-tekan perut. kelakar okay.

tapi aku malas pulak nak upload sume gamba-gamba persembahan kumpulan lain. aku layan kat server je lah. kat sini letak gambar kumpulan kitorang jek ;p



super.... power!!!!!!!!



Elle Amin yang sangat bersemangat menceritakan tentang kumpulan kitorang!


tapi persembahan kumpulan kitorang paling sempoi. tak ada nyanyi2 dan tak ada lakonan pun. cuma ada pantun je, haha. sebab masa diskusi-diskusi, Elle Amin dan kakak-kakak kata kite relax je. tak payah sedia apa-apa. kira menang bukanlah satu matlamat. memang nak relax2 je buat aktiviti ni, haha.


seronok sangat tengok persembahan orang lain. paling suka persembahan lakonan Bumi, Marikh dan Zuhal. pasal Marikh dan Zuhal ni pasangan bercinta jalan sama-sama... lepas tu diorang buang sampah merata2 dekat bumi. lepas tu Bumi marah, bla bla bla...

lucu tengok watak awan dan angin yang bergerak2 :'D


adeh terhibur sungguh.


dan keputusannya!!!!!!

nombor satu kumpulan yang menang adalah!!!!


kumpulan 10, Roselle!!!!!!

yeayyyy!!!!!!

..
..
..
..
..
..
.
.

tapi nombor satu dari belakang! ;P


kah kah teruk kumpulan kitorang kene bantai gelak dengan kumpulan lain, sebab macam aku cakap tadi 'kumpulan kitorang tunggu masa je~~' ;P

dengar mulut2 berkata 'tu la, menang sorak je buat apa'

haha, hambik ko, dapat nombor last. takpee, i'm kool~ ;P


sampai ke semalam 19 Mei, aku dan mereka masih dijadikan bahan 'kumpulan last' oleh ahli-ahli kumpulan lain. citt ;p hari ni belum lagi kena, hew hew dah arr korang~~


eh okayy whattt nombor last... semua orang ingat kitorang sampai bila-bila, kah kah. Redha jek.


aktiviti Team Building ni sangatlah best. akan ku kenang sampai bila2. tahniah pada urusetia-urusetia yang berjaya menjadikan aktiviti ni sangatlah besh. tak sia-sia kita tak hire orang luar kan jadi fasilitator!!!!!

hidup PTM, yehh!!
wahh tiba2 semangat kan~~

hidup kumpulan Roselle (^o^)/


bye!!!!!

tibe-tibe terjumpa gambar fokus ni dalam server. si muka gemuk si muka gemuk. huk xmo pakai tudung hitam ni lagi, xmo xmo xmo, uwaaa









Wednesday, May 19, 2010

tentang fotografi kahwin


dah lama teringin nak cakap pasal ni.. then semalam baca entry ezzan yang ini, terus rasa nak cakap sekarang juga.. haha

walaupun tarikh kawen aku agak lama lagi, tapi yelah kan.. bile kite pergi majlis kawen orang lain, atau tengok gambar2 kawen orang lain mesti terfikir untuk diri sendiri juga nanti nak yang macammana bla bla..

sedutan dari ayat ezan..

"here were times i feel like gambar candid sebenarnya lebih cantik berbanding gambar yang berposing sebab semuanya real. real true emotions, real actions. tidak berpura-pura. something that is so pure that you can't fake it."


ha'ah ezzan, dd setuju sangat :)

kat bawah ni antara beberapa point yang saya rasa saya nak dan saya tak nak. oh ya, mungkin kalau baca ni, akan ada yang anggap aku x sporting ke ape ke ;p xpe, xkesah ;p hehehe


1) masa saya kawen nanti, saya nak banyak2 gambar candid.. tak perlu lah berposing bagai, kecuali gambar2 penting cam dengan famili atau dengan rakan-rakan tu, mestilah kena pandang kamera jugak kan :)


2) gambar baring2 atas katil dengan pengantin lelaki saya TAK NAK haha.. bukan apa, segan lah ;p awal-awal ni dah cakap segan, keh keh. eh tapi tapi, kawan-kawan yang dah kawen ada gambar atas katil tu jangan lah amik hati pulak. bukan saya kata tak lawa, tapi saya je ni haa, konfem rasa segan.. anggaplah saya tak sporting heheheheh..

photographer saya nanti sila take note ye! kau paksa kitorang baring2 atas katil, siap ko, you're fired ;p


3) sebenarnye kan.. erm ermm.. gambar peluk2 kat pelamin pun saya taknak, uwaaaaa :'O eh jap, statement ni akan membuatkan orang nak lempang saya x eh? hehe
yelah, kata gambar kahwin, tapi taknak peluk2 ;p alaaa peluk2 kat tempat lain laa, x mo lah depan camera, uhuk uhuk.. ye saya tau saya tak sporting. siu siu~~


alaa kalau pegang2 tangan macam ni dah cukup sweet dah bagi saya..
bole laa photographer, eh eh? tak yah peluk2 dakap2 eh eh?

mau aku dengan kuku gelak guling2 kat pelamin karang kalau kena suruh peluk2, tih tih



4) saya kurang berkenan dengan gambar yang jadi melengkung atau bulat kebelakang. alah tak reti la nak eksplen. tapi banyak je saya perasan gambar kahwin macam tu. kire hasilnya gambar tu tak tegaklah. tapi dia melengkung ke belakang. mungkin bagi sesetengah orang atau photographer itu sendiri, itu adalah kreatif. tapi saya peninglah tengok gambar melengkung2 ni. ada je contoh gambar, tapi saya taknak letak kat sinilah, kecil hati watak-watak terbabit karang, hehe.

note tambah : gambar melengkung ni disebut fish eye.



5) kurang berkenan juga dengan gambar pengantin yang di'edit jadi ramai2 dalam satu gambar. dia duplicate orang yang sama. paham x ek? kire dalam satu gambar yang sama, pengantin tu tengah berdirilah, tengah duduk la tengah pandang tempat lain lah. adakah itu artistik namanya? err..
saya tak bole nak letak contoh ni. takut photographer berkaitan marah, hihi.

note : aku suka edit macam tu jugak, tapi no no no no untuk gambar kahwin. ^_^



6) tak suke gambar yang di edit. bukan edit untuk kasi lawa tapi edit tepek2 letak pengantin atas dunia fantasi laaa atas langit la apa la. itu saya pun reti buat haha... tapi bukan untuk gambar kahwin ar. nak gambar natural sudah. seee? saya tak sporting bukan ;p



7) kesimpulannye, tak de la susah mana pun nak faham apa yang saya nak. saya cuma nak 'natural', itu sahaja. wahh gitu~~ sebab saya rasa saya tak pandai posing. tak pandai senyum buat-buat. huduh kalau saya sengaja senyum. konfem ah gambar jadi buruk kalau saya dipaksa posing atau disuruh senyum! terutama kalau disuruh posing peluk dengan pasangan. kekok makk kekoookk~~~ jadi, lebih baik 'natural' aje hehe. nak posing boleh, tapi posing versi 'natural', yang senang nak dibuat. err paham x? ke korang dah pening? hehehe


suke gambar atas bangku. tak pandang camera pun suwit hihi


pandang camera tapi natural aje, x kekok2 pun ;)



eh gambar bangku lagi? kenape dengan aku ni? ;p



aku pun tak paham kenapa gambar keempat masih bangku ;p



pangggg~~~~!



cantekk =)


rupe2nye aku suka gambar yang tak payah pandang camera, ooo~~ :)


aku adalah save beberapa link photographer kat jirandudu aku. tapi tak pilih mana-mana pun. aku serahkan hal ni kat kuku je untuk buat pilihan dan deal dengan photographer kemudian-kemudian. tapi dah beritahu laa kat kuku syarat2 yang aku nak macam kat atas ni. kuku pun ok je, *winkkk (^_^)


oklah, akhir sekali, nah nak tunjuk header satu photolog ni. header dia guna konsep macam Desperate Housewives punye gambar :'D comel~ haha




note : perlu ingat, kecantikan gambar adalah subjektif. entry ini cuma pandangan saya saja. tak berkaitan dengan gambar lain cantik ke tidak, ok? :)


Tuesday, May 18, 2010

tentang abang saya


dulu..
abang saya pernah berkata..
kalau dia suka seseorang tu, dia tak berminat untuk bercinta, dia nak kahwin terus.
masa saya dengar tu, saya rasa macam wahh sucinyaa percintaan~


abang dah masuk umur 29 tahun dah..
kadang2 ma tanya jugak "dah ada yang punya ke"
setiap kali ma tanya macam tu, mesti abang diam je.. senyum je..
mulut ada emas lah katakan, gelaran ayah untuk abang.. hik hik
kadang-kadang abg jawab juga "belum la ma"..



dan akhirnya..
..
..
..

beberapa minggu yang lepas,
ma dapat panggilan dari abang..
mengatakan "abang dah suka seseorang"..
ma terkejut sampai demam..
aku pun terkejut..
terus rasa macam "waaahh siapa gadis bertuah tuu yang berjaya mengetuk emas di dalam mulut abang ku~"


abang gelarkan diri sendiri feruz bila cakap dengan ma..
"feruz suka tengok dia.. dah lama feruz perhatikan dia kat tempat kerja.. dia mesra dengan semua orang.. dia senyum dengan semua orang tak kira orang tu siapa.. feruz suka, tapi feruz tak cakap... baru2 ni, baru feruz berani cakap dengan dia selepas kitorang rakan-rakan kerja selalu bermain badminton sama2.. tapi, kitorang tak pernah lagi keluar dating berdua."


hmm, macam tu rupanya :)


akhirnya pada Ahad yang lepas pada 1816 Mei 2010, kami sekeluarga pun pergi ke Skudai Johor ke rumah keluarga gadis untuk merisik bagi pihak abang.

nama dia kak shira.


dari kiri adalah dd dudu, ayah, abangku-botak-Nazar-katanya, ana, ma, makcik ruby, ibu kak shira, eh kuku pun ada? ;p , ayahcik dan bapa kak shira. depan tu 2 budak kecik hasan dan husin.



ibuku menyarung cincin risik ke jari kak shira.


kak shira bakal kakak ipar saya :)


alang-alang bertunang sekali je lah ;)


Alhamdulillah, sesi merisik dan suai kenal antara 2 keluarga berjalan dengan sangat lancar. penuh dengan gelak ketawa. ada sahaja yang mencuit hati, haha. moga ikatan 2 keluarga ni terjalin untuk selama-lamanya, Amin :)


saya sayang abang saya.



Monday, May 17, 2010

tak sabar nye nak update blog


merujuk kepada tajuk di atas, tak sabar nye nak update blog.


satu, nak update pasal masuk hutan sabtu hari tu.
lagi satuu~~ nak update pasal~~ ehem ehem, ada perkara yang perlu dihebahkan, hik hik

tapi, kena tunggu gambar2 dulu. hok hok
lepas tu tengah nak siapkan kerja hakiki dulu ni. wah keje hakiki gitu~

sambil-sambil tunggu aku update blog, entah bila baru boleh update kan, layanlah dahulu lagu dari blog ni. hari ni aku letak lagu Siti Nurhaliza. tajuk lagu - Sekian lama. suka giler lagu ni, lagu dah lama ni. lama jugak terperam dalam thumb drive kereta ku. suka dengar. tapi liriknye takde kene mengena dengan tuan punya blog ya ;p harap maklum, kih kih


nah bagi satu gambar dulu

;P


note : lengan ku sakit yang amat~~ orang jarang bersukan kan, sekali buat aktiviti, terus sakit2 sendi ;P





Friday, May 14, 2010

selamat hari jumaat dan ber'weekend


hai :) lately ni macam malas jek nak update blog, hehe.. entah, mungkin sebab tengah rasa banyak benda nak dibuat kot.


hari ni hari jumaat. hermm petang ni mesti busy, ada meeting kumpulan.
kumpulan apa? kumpulan untuk esok. esok ada apa? esok ada aktiviti masuk hutan. untuk apa? untuk Team Building. dekat mana? dekat Hutan Pendidikan Alam UKM je.

esok berkumpul pukul 6:45 am dekat PTM UKM, sebelum bergerak ke hutan itu bersama ahli kumpulan. pukul berapa aku nak keluar dari rumah ni (T_T) mau pukul 5 pagi tu aku bangun tidur, hok hok. ramai dah tanya "awak taknak pindah duduk dekat2 UKM ke?"

"oh takpela.. dah biasa dah ulang alik dari gombak"..
tapi, kadang2 merungut jugak, espesially bila trefik jem dan aku tak sempat sampai sebelum cerita Sayang Cendana start ;p

semalam pun ada 2 kakak ahli kumpulan offer untuk aku bermalam di rumah diorang malam ni.

"rumah akak takde anak2 laki, mehla tumpang tidur rumah akak"

"rumah akak ada anak laki, tapi kecil lagi, meh la tidur rumah akak"

:'D

terima kasih sangat kakak-kakakku, tapi tak apa lah, bisa di atur ;) wohooo bes giler pagi sabtu lepas subuh drive kat highway plus, boleh bawak laju ni, buat drift siket-siket, ekekekeke ;p


hrm masuk hutan.. aku suka je.. aku rasa aku tough je buat outdoor2 ni. wah bongkak gitu~ .. CUMA!!! tulungg laaa cik pacat jangan muncul esokk, plssss~~~~~~~ klau ada cik pacat konfem aku terus tak tough.. eeeeiiiiiii tulun ahhh aku sangat takut dengan pacat,lintah, cacing,ulat... tak pernah kena lagi, walaupun sebelum ni banyak aktiviti masuk hutan, sebab tak pernah kena laa aku sangat takut.

tulunggggggg :'O

esok kalau orang Bangi dengar jeritan kuat tu, faham-faham lah ye.


ok tu kesah hari Sabtu.

hari Ahad pun aku akan keluar awal-awal pagi melalui highway plus menuju ke selatan tanah air. aku nak pergi mana? jeng jeng jeng surprise~~


hik hik akan update minggu depan ye, tungguu :)

Salam satu Malaysia, byee (^^.)/


-gambar hiasan-

Thursday, May 13, 2010

sampai hati :'(




hati aku sangat aku sensitip bila melibatkan hal-hal macam ni :'(


http://www.rohaizad.com/2010/05/11/anak-derhaka/

tahan air mata, tahan tahan, aku nak pecahkan rekod taknah air mata tumpah walau setitik di tempat kerja baru ini, tahan dd tahan tahan :'(






Wednesday, May 12, 2010

dah restock pin dd dudu (brooch bunga)


saya dah restock brooch bunga. berdasarkan penjualan stok yang lama, saya boleh nampak ramai suka yang kelopak macam mana, warna macam mana, dan ramai tak suka yang macam mana.
jadi, saya restock mengikut pengalaman itulah :)



kelopak bunga ni adalah kain tau.

lagi satu, kalau nak tengok stok lama, boleh klik SINI. yang masih available tu, boleh la kalau nak order :)

kalau berminat, boleh emel saya di greenrose_dd@yahoo.com
dan beritahu

Nama :
Kod item dan Kuantiti :
Alamat :




harga setiap brooch masih sama ya. RM 2.50.
kalau beli 4, RM 10 ;P
untuk penghantaran menggunakan pos biasa, kena tambah harga setem 50sen ye.. digalakkan membeli brooch dalam bilangan ganjil supaya bila campur harga setem, boleh jadi genap, kira takdelah sen sen kan bila nak transfer tru online :)

untuk yang membeli 8 brooch, postage adalah percuma yaa ;)


bp3 : available
bj9: sold
bc2 : available
bj10 : sold
bL4 : available
br9: sold



bo5 : sold
bg4 : sold
bk3 : sold
by6 : available
bw5 : sold
bo6 : sold



bj9 : sold
bj13 : available
bj11 : sold
bj12 : sold
*muni, ko dah booked brooch yang paling lawa di mataku!!!

bg5 : sold
br10 : available




by7 : available
bg6: sold
bk4: sold


bo7: available


by2: available

okiee selamat melihat dan membeli ;)

taaaa (^^.)/




Tuesday, May 11, 2010

dialog ayah


situasi 1 :
masa ni dah habis membeli barang dekat Lorong Haji Taib, bersama ma ayah.


ayah : kat sini barang-barang jual mulah..ayam pun haaa maaanyakk mulahhhh
dd dudu : ayam kire berapa yah?
ayah : 3 ringgit bole dapat
dd dudu : murahnya!! harii tuuu kakak ofis kite kate kat Nilai sangat murah.. bole dapat 5 ringgit sekilo :o rupa-rupanya boleh dapat lagi murah kat sini??? :o
ayah : ...
ma : ....
ma : ehem.. yana.. maksud ayah ni ehem.. 'ayam' yang lagi satu tu..
dd dudu : owh~... ok..



situasi 2 : baru pulang dari berjalan-jalan bersama kawan2 di jalan TAR

dd dudu : ayah.. tadi kat jalan TAR, kite tengok samping, lawa-lawa sangat... ingat nak carikan ayah yang color maroon, tapi yang lawa-lawa tu dia jual ribu-ribu, ratus-ratus laaa.. huk huk
ayah : aiyaaaa manyak mahal!!!!!! lu mau kawenkan saya sekali lagi ka???? :O
dd dudu : ('.')...

kerana 5s


AG hotfm : awak nak nyanyi lagu ape?
Caller : biarlah rahsia..
AG hotfm : awk nak nyanyi lagu ape?
Caller : biarlah rahsia..
AG hotfm : iyeee, awk nak nyanyi lagu ape?
Caller : biarlahh rahsiaaa!!

:'D


*pendahuluan je atas tu :p

esok ada audit 5s. erm saya dah kemas workstation khamis lepas dah. hehe nasib baiklah ada audit 5s ni, kalau takkk, workstation aku ni memang ala-ala syok sendiri je laa.. hihi


kalauuu takk sebelum ni, wayar2 komputer kat bawah meja tu macam mee goreng. bercampur2 la haiii dengan plug desktop, plug PC, kabel intenet, kabel tepon.. uh memang sebijik lah macam mee goreng.

see?

tapi sekarang, taraaa~

dah bukan mee goreng dah, hihi


ini pun my ofismet si rina yang tulun.. kalau tunggu aku buat, sampai ke esok pun tak siap kot.. ketat sangat lah benda hitam tu... hehe thanx rina tulun gulung2kan segala jenis kabel kat atas meja kite tu =)




kalau bukan sebab 5s,

tak pernah pulak plug aku tu ada label-label. hik2. selalu je berlaku kalau nak tutup plug monitor sekali tertutup plug cpu PC, lepas tu menjerit kecil. kuh kuh wayar berselirat punya pasal ;p

okay lepas ni tak kan keliru lagi ok?


kalau bukan sebab 5s jugak, fail2 aku tak pernah berlabel ;p melainkan fail2 projek tu kes lain lah. itu giler kalau tak label? ;p maksudku adalah fail2 nota-nota ni lah. dan tak pernah2 aku ada fail peribadi kat ofis, sekarang aku gigihkan jugak adakan fail peribadi mengikut template. haa letaklah segala surat2 kursus ke, bengkel kee, slip gaji kee ape keee dalam tu.





kesimpulannye, semua pun kena labelkan lah.

tak pernah2 tempat kertas ni ada IN and OUT, tetiba dah ada sekarang. kalau dulu, aku letak kertas suka-hati-tangan-meletak jek. eheeee


hari jumaat lepas, ketua 5s zon kitorang iaitu ata ada buat audit mengejut sebagai persediaan untuk menempuh audit hari esok. siapa punya tempat kerja tak menepati 5s, akan dapat surat saman dari ata. surat color merah.


dan aku..



jengg



jeng



jeng..


haruslah tidak dapat surat saman yeayyy \(^o^)/

itupun nak seronok kan dd ni ;p haha.. memang sangat seronok okayyyyy bila tak kena comment apa-apa. *padahal time tu memang baru sangat lepas kemas2, hihi

okaylahh, kepada ofismetsku, good luck audit 5s :) gud luck kepada diri sendiri jugak, mintak2 laa tak dapat markah yang memalukan , hihihihi