Monday, January 26, 2009

ini entry sedih..

hmm aku rase dalam blog ni kalau aku cakap pasal sedih xde sebab lain dah, korang pun leh agak pasal ape betol x.. pasal ayah laa apa lagi :(

sekarang adalah pukul 3:12 am.. aku yang terjaga pada pukul 2:50am tadi sebab terdengar satu hentakan kuat yang terjatuh diiringi jeritan orang tua.. aku bergegas lari keluar, dalam gelap2 tu ternampak seorang insan tua tengah terduduk tengah2 jalan tu.. "ayahhhhh!!!!!!!" aku bukak lampu tengok ayah aku tengah tahan sakit akibat terjatuh, dan kulit lengannye terkoyak dengan sangat teruk sehingga ternampak isi dalam.. aku sangat sedih.. sekarang dah sapu ubat dan ayahku dah tidur balik..


aku rasa ramai yang perasan sepanjang last week aku x ada mood sangat.. status ym aku pun x de ceria2 cam dulu sangat.. kalau kat opis lak aku rasa nak balik cepat je.. xde sebab lain selain aku teringat2 kann ayah aku yang sakit di rumah.. tapi ada ke orang paham? aku diberi banyak kerje, tahap xdapat nak balik rumah, perasaan hati aku ade orang kesah? x ada kan....


ye, ayah aku sakit.. bermula dari demam biasa jadi makin teruk.. seminggu dah beliau x pergi keje.. MC.. dalam hati aku nak je aku curi2 taip surat letak jawatan n hantar ke tempat kerja ayah aku.. tapi kalau aku wat camtu, nanti ayah marah giler2 pulak.. ayah kan sangat mementingkan maruah... :'(


xtaulaaa kenapa ayah aku sangat sakit2 tulang minggu lepas.. selalunyaaa kalau demam x macam ni... setelah mak aku paksa2 akhirnya ayah aku mengaku jugak, yang die jatuh tangga di ofis.. dan hentakan kuat berlaku pada bahu dan pinggang yang melanggar dinding... dan ayah aku mengaku juga yang dia gi basuh dulu baju kemeja putihnyaa yang penuh dengan darah sebelum balik takut mak risau... ape perasaan aku? korang leh bayangkan x ape perasaan aku lepas dengar pengakuan tu?? :'(

ayah aku lemah sangat minggu lepas.. mampu terbaring je..kalau bangun pun kena papah.. penat dah aku ajak ayah pergi hospital, tapi tetap degil orang tua tu.. aku paksalaa macam mana pun, die xnak jugak.. ada sekali tu aku nak tegas siket aku tarik tangan ayah aku.. tapi akhirnya kulit pula yang terkoyak.. aku menangis :'( aku bukan sengaja, tapi kulit ayah memang dah sangat nipis, tarik sedikit dah boleh koyak.. even kalau bucu sehelai kertas yang terkena kulit ayah aku pun dah boleh buat terkoyak :'( akhirnya aku x berjaya pujuk juga ayah aku ke hospital..


aku rasa siapa2 yang kenal ayah aku semua tau betapa degilnya dia.. ade sekali tu minggu lepas mase tu aku di tempat keje, mak aku cite ayah aku nak jugak pergi ofis (x sah x leh duk diam).. dalam sakit2 tu xbermaya tu nak jugak pergi opis.. geramnyee!! mak aku pun xdapat halang... nak jalan pun kene papah ade hati nak naik motor g opis? alih2 sampai opis, jatuh motor, orang sana kene tulung.. bile orang sana suruh ayah retire, ayah balik rumah ayah menangis...


sepanjang 20 tahun aku hidup dengan ayah, aku xpernah nampak die menangis.. ayah aku adalah seorang yang paling kuat di mata aku.. tapi sekarang setelah 20 tahun, aku asyik nampak ayah menangis je... kalau ayah menangis, hati aku lagi dihiris2.. aku xbolehhh.. aku xboleh tengok orang yang aku sayang menangis, korang paham x? :'(

ayah aku dalam keadaan xdapat menerima keadaan sendiri.. ayah aku xdapat menerima hakikat yang beliau dah x gagah lagi macam dulu kala.. dengan keadaan terbongkok2 melintas jalan perlahan2, bila ada kereta hon kuat2, ayah aku balik menangis... orang tua kan, makin sensitip.. lebih2 lagi bile teringatkan anak2...

sebelum ayah aku jaga aku 20 tahun yang lepas, ayah aku ada 6 orang anak.. chinese laa.. ayah aku jaga diorang bagai menatang minyak yang penuh, macam die jage aku laa.. tapi sekarang masing2 dah besar dah berjaya dah merantau ke negara orang, rumah besar2 2 3 buah meninggalkan ayahnya yang tua duduk di umah flat kat sini... xpe yah jangan sedih, nanti bile kite dah keje lama siket kite kasi ayah duduk umah besar siket ye.. tapi aku memang sangat bengang laa.. bole x kalau korang balik malaysia korang jangan angkuh bercerita pasal korang hire orang gaji dengan gaji 5000? yang duduk kat malaysia ni, bole x jangan seronok bercerita yang korang nak berhijrah dahh? (oh dah berlepas dah pun khamis lepas).. bukan korang yang nampak ayah menangis, aku jugakkkk yang nampak... pangg karang.. kesian ayah.. :'( ayah jangan nanges lagi... nanti dorang balik malaysia dorang jumpe ayah ye :'(

sebenarnya semalam aku lega siket n dah bole tersenyum siket lepas tengok ayah dah xpakai selimut.. bile pegang badan ayah pun dah x sepanas minggu lepas... aku lega laa ayah dah sehat siket.. tapi selepas ayah jatuh tadi.. aku xdapat nak lega sangat lagi..



"Ya Allah Ya Tuhanku, sesungguhnya engkau yang maha agung, maha esa, maha pengampun lagi maha penyayang. Hanya padamu Ya Allah tempat aku mengadu dan memohon pertolongan. Ya Allah.. aku mohon padamu ringankanlah beban kesakitan yang bapa ku tanggung, sembuhkanlah penyakit bapaku, berikanlah kesihatan yang baik buat kedua ibu bapa ku.. kau panjangkanlah usia kedua ibu bapaku.. Amih Ya Rabbal Alamin.."


10 comments:

pandangdenganmatahati said...

dd nape ko xde ceta kat aku y ayah ko sakit.

hmmm.

bsabar ya, ini suma dugaan tuhan. mesti ade hikmah sbalik sume ni.

Anonymous said...

sabar dik.. Ayah ko beruntung sbb ade anak mcm ko.. n ko beruntung sbb ade ayah mcm ayah ko..kite kene igt..setiap dugaaan yg Allah bg,bukan utk membebankan tp Dia tau kite mampu menghadapinyeee..

Oleh itu bersemangat!!
wujudkan ari2 yg cerie bersame keluarge~~~

sekeping ja (^________^)

an.wardrobe said...

smoga ayh dd sembuh sdia kala.. :(
shabar ya dd.. insyaALLAH pasni akan jd baik yek. jgn sedey2 yek dd

lina said...

hukhuk sedih bace =(

Tukang cerita said...

Dudu....
Sabar yea......
Semua tu dugaan Allah....
Org tua memang macam tuh....
selagi terdaya, cuba tak nak nyusahkan orang esp, anak2.....
tak betah duk diam....
walau diri dah tak berdaya...
semoga ayahmu sembuh segera!!!

Smiling Lolipop said...

kepada semua, terima kasih yaa :) thanx a lot for ur concern :)
ayahku di hospital sekarang

~tHe tRU cOloRs oF 'atiQahadnAn'~ said...

kasih ayah membesarkan kite tanpe rase letih dan penat membuatkan kiter terasa kehebatan seorang lelaki bernama ayah yang sangat agung... erm.. sedih saya dengar cerita cik dd.. dan saya faham...

Nas said...

sabar ye dd.. mudah²an ayah dd cepat sembuh..

dd dudu said...

{atiQahadnAn dan nas}
harap2 begitulaa :] makaseh yeee

Anonymous said...

aduhh..sedihnye bace.. banyak2 la bersabar erk..
setiap yg berlaku pasti ada hikmah..