Friday, January 30, 2009

perkembangan ayah..

Assalammualaikum..

time kaseh ye pada sume kawan2 yang mengambil berat yg call tanye, yg sms, yang tinggalkan offline msj kat ym, muni yang dtg melawat ayah saya hari tu,time kaseh byk2 sgt2 :)

ayah masuk spital hari isnin, kire dah genap 5 hari laa ayah di pusrawi.. em tah laa betol laa kata orang, klu masuk spital akan jadi lagi sakit huhu keadaan ayah makin lemah laaa... xtau nape... doktor pula x bg jawapan yg memuaskan, asyik buat test jek cucuk2 ayah (sian ayah) tp ..... em kesimpulannye ape yuk?

dalam tempoh 5 hari di hospital ni, ayah aku ade jatuh 2 kali atas percubaan pergi ke bilek air sendiri sewaktu aku dan mak terlelap kejap.. huhu dahlaa kulit terkoyak, terkoyak lg sampai xtau nak koyak ape dah :( sedey sgt part jatuh tu.... nurse2 yang tulung ayah aku papah naik katil balik pun nampak sedey.. mmg sedey malam ayahku jatuh.. mak aku mmg logik laa terlelap mase jage ayah sbb dah beberapa malam x tidur jaga ayah.. yang aku ni tertidur jugakkk pehalllll????? mmg aku salahkan diri sendiri giler2 ah malam tu... kesian ayah, kesian ayah :(

mase ayah sakit mmg hospital jadik tempat aku bermalam, g keje pun dr spital.. bak kate kuku aku kene jadik penongkat untuk mak... time tu aku mmg riso habes laa takut mak saket sebab malam2 sengkang mata jaga ayah.. tp masalahnye ayah xnak org lain... die nak mak jek, die selesa ngn mak jek.. nampak jek mak terus angkat tangan mintak dukung nak g bilek air... bukan dukung laa, papah macam tu...

dorang pakse ayah pakai pampers, ayah xmau, sampai die koyak koyakkan pampers tu tanda protes x mau.. aku paham perasaan ayah yg xpenah pakai pampers tibe2 di suruh pakai pampers, aku paham... kesian ayah kesian ayah kesian ayah :(

tp sekarang ayah terpakse terime hakikat yg ayah xbole pegi bilek air lagi... tenaga ayah yang siket tuh dihabeskan kat bilek air je, nanti ayah lagi lemah... sekarang ayah buang air secare tiub, doktor dah sambungkan tiub tuk ayah buang air secara baring atau bila2 masa sahaja....

family belah cina aku xpuas hati dgn perkhidmatan pusrawi, lalu dorang wat keputusan nak pindahkan ayah ke sunway hospital.. aku tanak laa cite lebih2 kat sini, nanti aku yang sedih sebab teringatkan ayahku menjadi mangsa akibat kekecilan hati doktor pusrawi.... aku nak ingat mende yang baik2 jek, hoho nurse pusrawi sgt comel2...

mase aku taip entry ni, ayahku di hospital sunway.. berbanding pusrawi kitorang dibenarkan jaga ayah n mmg kitorang yang jaga ayah dr A-Z, berbeza di hospital sunway yg mana kitorang x dibenarkan jaga ayah, sume nurse n doktor yang akn buat dr A-Z... aku pun xtau ni kebaikan atau keburukan.. sepatutnye kebaikan kot, tp aku rindu ayahh... hari ni aku xsempat jumpe ayah pun, sbb di sunway ade waktu melawat, xleh suke2 datang :( esok waktu melawat adalah pukul 11 pagi.. xsaba2 nak pegi jumpe ayah...

kak rachel (anak ayah aku) selalu bengang sbb doktor yg rawat ayah aku di pusrawi selalu kate ayah makin hari makin baik (he looks better today).. tapi terang2 ayah aku makin lemah, kecuali hari ni aku rase muke ayah aku merah cket berbanding hari sebelum, pucat habes... tadi mase ayah di pindahkan dr pusrawi ke sunway dengan menaiki ambulans, sampai2 je sane doktor terus masukkan ayah ke unit rawatan khas.. katenyeee keadaan ayah teruk.. hm, kenape lain hospital lain pendapat eh? konpius aku..

ayah aku xbole masuk bilik wad lagi, die perlu dijaga dengan rapi kat rawatan khas.. erm td doktor tanya mak, ayah ade amalkan ubat cina ke? mak jawab mmg ayah amalkan dr dulu... lepas tu doktor kata punca kulit ayah aku teruk sekarang adalah kerana PENGAMBILAN UBAT2 CINA.... doktor mintak sampel2 ubat cina dr mak.. ayah slalu puji ubat cina sbb bagus dan cepat sembuh, tp rupe2nyeee ubat cina mengandungi steroid, menurut kata doktor... ubat cina yg mana satu aku xtau laa nak habaq.. patutlaaa sekarang kulit ayah nipis sgt berbanding org lain... hmm kesan buruknye rupe2nyee bole di lihat dlm jangka masa panjang... kesian ayah :(

hmmm tetibe teringat ayah selalu suruh aku makan atau sapu ubat cina tp aku degil xnak xnak xnak.. ade hikmah nape aku degil sgt tang tu... dulu bile ayah kasi ubat cina kat aku, aku minum cket, pastuh bile ayah toleh tempat lain jek terus aku buang senyap2, pastu bile ayah toleh balik ke aku, aku berlakon konon2 seksanya dah berjaya abeskan satu mangkuk tu.... ayah tertipu ngan aku..

14 comments:

pandangdenganmatahati said...

ala kenapa ko ceta sedih2 ni? td ko ok jek d fon. pok pok jgn sedih2 sgt tau. esok, pagi2 trus g lawat ayah tau.

huhu.

Ezzan Yusop said...

sedih sgt la entry ni dd. wat ezzan yg nak tdur ni, trus x jadi tidur. sbb sedih. sob sob :'(

sab ba raw...ye dd. lagi kt bersabar, lg byk pahala yg dapat.

mcm ezzan sabar dgn dugaan yg dtg ari jumaat tu...sbb ezzan sabar la, ezzan masih boleh trsenyum. kalo tak, tentu segala amarah dah kuar dah.
(sbenanye cm xtau point ape nk ckp tapi nak ckp gak. huahuahua)

pandangdenganmatahati said...

dh dh ezzan jgn sedih2 plak. p tido!

hehehe

same2 kte doakan ya! ;)

pestisid said...

oh dudu.sori tak smpt tanya khabar pasal ayah ko sbb saye pun terbaring byk hari akibat demam panas.dudu, take care.ko dgn mak pun jg kshtn supaya dpt jaga ayah. ko kene jadi tongkat mak ko tahu.

tp kire ok la kan sbb anak belah cina ada la bertggjwb skit kali ni.

mugiwara said...

semoga ayah kamu dan abah saya sentiasa dalam penjagaan-Nya~

dd dudu said...

{pandangdenganmatahati}
hihihi xleh ar duk umah, rindu kat ayah yg macam2 ragam tu ;)

{Ezzan Yusop}
huk huk huk
sabar ye ezzan, kite paham~ nanti kite sok sek sok sek lg ek

{pestisid}
uh tongkat lagi? ko dik cerdak ni same jek ngan kuku tu

em! mase ayah sakit ni mmg nampak sangat dorang sayang ayah! yg indonesia ngn singapura terus balik nak tengok ayah.. tapi yg duk australia ngan amerika x balik laaa cumee slalu koling2 risau jekk.. duit spital pun ditanggung oleh mereka huhu

{mugiwara}
hai mugiwara, time kasey ye :)
same2 kite doakan :)

surney said...

dd...lama giler x baca blog ko..huu..sori x dpt lawat ayah ko di spital..sbb kan aku xde transport...masa aku balik dari sentul aritu aku ada lalu kat pusrawi...tapi ayah ko dah pindah sunway masa tu...huu...sabar ye...teruskan doa untuk kesihatan ayah kamu ye.. :)

pandangdenganmatahati said...

hai surney~~ hehehe

marinahunny said...

akak doakan ayah dudu bertambah sembuh dan blh kuar hospital cpt2

rosealley said...

dd, lama gak xbaca blog ko, baru tau yang ayah ko saket, sabo yer, doa la banyak2, insyaAllah ok:) ko ngan mak ko pun take care gak tau, jaga kesihatan ko supaya leh jaga ayah ko:) jgn sedih2 tau

w a w a said...

dd...
time2 cmnih...ko kena triple kuat dr mak ko tau....sbg anak kte lagi kena berjasa pada makpak kita...so dd, jgn ngeluh2, kuat semangat n jgn lupa doa byk2, mohon kesihatan ayah ko kembali pulih...

~tHe tRU cOloRs oF 'atiQahadnAn'~ said...

kesian kat ayah cik dd... ubat cina ni ntah berbau dan kurang dipercayai.. tak sangka ade effect pada kite.. erm.. semoga ayah cik dd cepat sembuh..

Ogy said...

salam dd...

adolaa..lamanya akak tak masuk blog dd...bukan pe..agak busy skit...masuk2 tgk byk entry sedey2 lak..huhu akak pun tumpang sedey sama ni..

sabar ya dd..akak doakan ayah dd cepat sembuh...semoga di hospital sunway dapat treament, layanan serba serbi lebih bagus dr pusrawi...

dd dudu said...

{surney}
senii, terima kaseyy~ ;)muni say hi to u ;p

{marinahunny}
time kaseh ye kak :)

(rosealley}
em em :)

{wawa}
yeaahh (''.)/

{atiqahadnan}
ermm alamakk yg beri kesan pada kulit tuh adelah sejenis krim yg namanya apentah, nanti kite update pasal ni yukk

{Ogy}
makasey kak :) hehe skang garden saye sedey cket, xpe2 lame2 cket nanti musti ceria balik ;)

time kasey semuaaaaaaaa mmuah sayang korang -(^o^)-