Tuesday, June 1, 2010

nak jadi lecturer ke?



saya mengalami sindrom setiap kali pergi ke fakulti berjmpe Dr. supervisor ku, balik tu mesti saya akan termonolog sendiri2 "besnyeee jadi lecturer~~"..... lepas tu terbayang2 bilik lecturer yang dipenuhi buku2 rujukan, kertas2 ujian yang nak ditanda, slide2 nak mengajar.... cam bes jekk.. ho ho poyo tak saya...


bes jadi lecturer sebab..

1) bile kite mengajar kite rasa kite pandai siket dr orang yang kite ajar (student)
2) gaji tinggi sangat sangat.
3) bole pakai kereta besar. sbb tgk lecturer upm ramai pakai keta besar. tp disebakan aku ni bukan jenis "kereta-oriented" *istilah sendiri so point num 3 ni boleh buang. selagi dik kelisa bole pakai, nak pakai dik kelisa je ;p
4) selalu boleh pegi overseas bile ada conference yang berkaitan research. besnyeee jalan~


tak bes jadi lecturer sebab

1) nampak tak pandai bile student tanya soalan kite xdpt jawab
2) kene ada master dan phd. takpelah, semputlah nak belajar lagi
3) jadi lecturer kene buat research. huk tak suka research
4) kene mengajar ikut shedule yang dah diberi. mestilah, dah namanya lecturer kan ;p tapi kalau aku tengah takde mood nak mengajar masa tu camne? pangg~~
5) kena selalu bercakap. waktu mengajar kenela bercakap dan bile dalam bilek, student rajin datang tanya soalan, kena cakap lagi,adoi... siapa yg kenal rapat aku mesti tau mood bercakap aku ni on off. ada waktu aku nak cakap, aku cakaaappppp... ada waktu-waktu tu aku diammmmmm jeeee.... orang ingat aku xde mood, padahal memang tgh rasa malas nak bercakap ;p cam tak sesuai pulak aku nak jadi lecturer.




kesimpulan: disebabkan aku paling tak suke point num 3 iaitu nak jadi lecturer kene buat research, so xmo la cita-cita jadi lecturer. sebab tak suka buat research. huhuhu. jadilah programmer selama2nya wuwu.



gambar tahun 2007 masa jadi Research Assistant. huhu




note1 : jadi cikgu laaa, comel je kann~~ hehe

note2 : kawan-kawan upm~~ semalam aku dah masuk dah bangunan fakulti yg baru sebab bilek Dr. dalam bangunan baru. ada lif uolss, kerlasss takkk fak kite skg, hehe



19 comments:

lina said...

Comel nyer researcher ni..

Nur Amlya @ Amie Fadli said...

wah wah.. jom la jadi lecturer macam i.. best.. sebab dapat garang2 dan gunakan kuasa veto utk melaser mana2 student yg sengal.. huahauhauhaua.. ehh didi..apa citer ko nyer master ni? akak dah settle dah... ujung tahun nie konvo.. kasik bunga besar2 sikit ek.. eh?

dd dudu said...

{lina}
researcher mana kak, hihihi
research assistant adala ;p

tih2

{along muni}
hahahah kene tambah point ni kat "bes jadi lecturer sebab.. dapat garang2 dan gunakan kuasa veto utk melaser mana2 student yg sengal.."

;p


eh sy ada wat master ke? ade ek, bila bila? ;p

huahuahua


camne viva hari tu? die bgtau anda lulus mase tu mase tu jugak ekkkkk

rosealley said...

lalu je tapi xpenah masuk bangunan baru tu, takut bertembung dr, heeee

ciare (^_^)v said...

perghhhh ade lift kat fak kite dulu???? g mana kok rupanya. cant imagine laaaa...snap snap sket gambo :D

surney hasniey said...

tu gambar masa kita duduk sama2 dalam satu bilik ke? ;p~

dd dudu said...

{rosealley}
hihihihi phm2

{ciare}
bukan dlm bgnn lama kite tu tau, bgnan baru kat sblh, hihi nanti aku upload klu rajin hehe

{seni}
iyee, tepat skali, masa ni ada zila gak hehe

Nur Amlya @ Amie Fadli said...

OOooooo x nak ngaku ek....lalalalal~~ viva hari tuh lama gila okey.. habis LR akak nyer valid year dipersoalkan dan jugak.. LR kurang dari mesia.. atee... dah aku x dah pulus nak subscribe..guna unisel nyer online database jerk... tapi alhamdulillah...lega la.. kat sini guna gred la didi... so far lulus...cuma x tau la dapat A ke B ke C ke... gegegeggege...

dd dudu said...

{along muni}
akak takutnyee dgr viva akak!!!!!!

klu sy kang, nak jawab peeeeeeeeeee.
akak nyee bape jam? dr. sy dulu kate die kene 3 jam


*nangesssss



motip sy chat kat sini? hehe

al-lavendari said...

pakcik masuk melalui pintu red/linda. dia kata awak minah bunga yang suruh dia tukar wajah tu. pakcik pun dah buat kat blog pakcik. kelakar !

Nur Amlya @ Amie Fadli said...

hhahahahahahahahahahahah...akak punya sejam... :p

didi punya rasa2 mau dekat 3 jam... :p

dd dudu said...

{al-lavendari}
sy dah tgk hihihi

{along muni}
sy nye 5 minit jek ;p

hew hew

miMiE aZiMaSK ^V^ said...

waahhhh ok apa jadik lecturer.... programmer kena perah otak.. heheheh

dd dudu said...

{mimie}
tu arrr programmer sakit otak

tapi klu lecturer stakat mengaja jek nak jugak kite ;p

w a w a said...

XDD
cmna point tksuke jd lect lg byk dr suke jd lect nih??

kalo nk kena buang point #3 tuh, lg sket daa~

huishhhh...tp apapun jd lect/cikgu profesion yg menarik, tp smngat kena kentallll~

dd dudu said...

wawa nak jadi keeee? :D

nurul azida ahmad said...

dd, kamu comel la masa itu. wiwiwiw~

dd dudu said...

{zida}
skg comel lg x ? :P

w a w a said...

xmauuu *geleng2 kepala*

point nya sbb, reason research tuh...ssh ssh, bape kali mkn ati aku T_T