Thursday, July 1, 2010

nak tanya siket, berkenaan hal kahwin



saya malas nak menggugel sebab ada workload yang perlu disiapkan ini.. so aci tak nak tanya dalam blog je? hihi

oh yaa untuk soalan kedua tu, saya perlu rujuk dengan Pejabat Agama, tetapi saya sangat berdebar2 untuk tahu apa jawapan mereka, so sebelum pergi sana, lebih baik saya dapat hint-hint dari korang-korang yang tau info pasal ni, so taklah saya buat muke terkejut kucing lepas mendengar jawapan dari pegawai sana nanti, hehe



soalan 1

saya duduk di gombak dan bekerja di UKM. jadi, kat hospital/klinik mana eh sesuai untuk saya buat HIV test?

along muni buat HIV test kat mana ek? KL ke?
ikut pengalaman korang, kat mana best buat HIV test?
kena bayar berapa ek?
lama tak buat HIV test tu? kene amik half day ke cuti satu hari terus?
kena bawak apa-apa dokumen tak?



soalan 2

err.. yang ni berat siket nak cakap.. xpe stret to the poingg je laa

boleh tak kalau kite nak letak terus abang kandung sebagai wali? maksudnya, kita tidak berusaha untuk mencari ayah kandung, hehe..

tapi kalau macam banyak prosedur yang melecehkan, err saya gi je lah cari ayah kandung kot..



mintak tulun ye kawan-kawan kongsi apa yang anda tahu ^_^
makasih yaaaa ^_^


14 comments:

mun-e said...

along aku sume die buat kat klang. takyah tanya dia.

haha.

-muni yg dh bole bukak blog kat ofis yay!-

Amalina said...

jwpn utk soalan kedua:

klu tak silap sy, mase kursus kawen ari tu, ustaz kate, if wali hilang tanpa khabar berita tak tau ke mane, kena pakai wali hakim..so dlm case awak, rasenye tak buleh serahkan wali kepada abang kandung...wallahualam.

suamihanyisterizuki said...

hiv test kek mano2 pon boleh kan...hohoho hany buat di hosp yg dkt ngn omah sewa, cepat gak..n free dear hehehe...


owhhh,
psl wali ni kena betol2 la rujuk pd yg pakar dd, kena usaha carik jugak kalau ada/tahu dimana...


aperpon smoger semuanya brjalan lancar k...InsyaALLAH..ameen

aDieyZa said...

nak jwb soalan pertama..

zana ddk putrajaya then decide nak buat HIV test kat putrajaya gak.. bila call rupanya xleh trs gie, kena wat appointment dulu.. tunggu turn, plg cepat 2 mggu.. so x jd wat kat situ..

then call klinik bangi, kat situ xyah buat appointment pun utk buat HIV test tu.. so trs gie sana..

time dtg xbwk apa2 pun.. bwk diri & ic jer.. bayar rm1..

sampai hklinik pkl 2.45, tunggu sejam then masuk ambik darah.. dpt result terus.. so pkl 3.50 dh settle..

dd dudu said...

{mune yg dah bole bukak blog di opis}

ooo laa yekeeee, kui kui

{amalina}
oh oh, thanx for d info ya amalina ;)

{hany}
spital mana ekk hany ;)

erm tu ar, mmg kene rujuk habis ni, adoii

thanx hany, InsyaAllah :)

{adieyza}
adieyza, klinik bangi tu apa nama ekk???
klu leh xnak gak yg wat appoinment2 ni hohoho

thanx, info kamu sgt membantu dd ;)

rosealley said...

aku kan dudu, xyah wat appointment, pegi terus je masa tu, kat klinik kesihatan puchong, rase ko amik half day pun cukup, tapiiii kene wat hiv test kat klinik2 kesihatan je tau, emm, pastu setiap klinik tu ada jadual2 die untuk hiv test tu, maksud cam ada hari n waktu tertentu jela, ari tu aku ade donlod jadual die tu, nanti aku cari balik

rosealley said...
This comment has been removed by the author.
dd dudu said...

{rosealley}
oh oh thanx rossaa :D

tatatiti said...

DD,

kalau nak nikah kat selangor kena buat HIV test kat klinik dalam selangor. Hari tu hubby buat test kat wilayah sbb ingat melawati kl, sekali selangor da... so kena buat sekali lagi kat selangor.

hiv test pergi terus klinik jer, tp kalau tak silap dia buat belah petang jer, better check with the nearest klinik kesihatan.

yang no.2 tu kalau ayah masih hidup tapi tak dapat kesan kat mana tak boleh guna abang kandung sebagai wali. Dah gi kursus kawin? kalau kes mcm DD kena guna wali hakim. Prosedur kena gi pejabat agama, pastu mahkamah syariah akan putuskan. sebelum tu pejabat agama tanya dah trace ker belum and so on. better buat cepat proses dia agak makan masa.

aDieyZa said...

Klinik Kesihatan Bandar Baru Bangi, Persiaran Pekeliling, Seksyen 3, 43650 Bandar Baru Bangi
03-89258707

dd, tu details ttg klinik yg zana bgtau tu ye..

dd dudu said...

{tatatiti}
hai tatatiti ;D

alamak umah kite di kire wilayah lagi, so kite kene wat kat wilayah laa ye?? oh~~~~~ seb baik tatatiti gitau, huk2 thanx tatatiti


dah g kursus kahwin dah.. omaigod kene cepat g pejabat agama ni. berdebar2nyaaa~~~~~


{adieyza}
hohooo thanx adieyza!!!! :D

hanabira said...

soalan1: kene ikut pej agama negeri ko..kalu perak xkesah amik kt mane..janji klinik kesihatan mcm ros bgtau tu..

soalan2: utk tidak berlaku kesukaran di kemudian hari,better ayah kandung yg jd wali..coz ko tau dia masih hidup n tinggal di mana kn..

<>

hanabira said...

selingan: dd..ko masih ingatkah yg aku bersame ja @ ciare penah tanye kt ko yg sape nk jd wali abg ko??hee..tp aku stil ingt ko garu2 kepale sambil kerut2 dahi kebingungan..hahah

dd dudu said...

{hana}
adoiii nampaknye begitulah

{hana}
cheeseee ko hanaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!

asal ko ingat hahhhhhhh
mencik mencik!!!!