Thursday, October 14, 2010

kata orang-orang tua



situasi 1

masa ni perjalanan balik dari Taman Putra Impian nak balik ke ukm. rina yang drive. rujuk entry ini

so masa dalam kereta tu.. wewe pun berkata laa

wewe : "aik, masa pergi tadi rasa jauh.. bila balik rasa dekat pulak"
dd : "itulaa, aku pun rasa macam tu, masa pergi tadi rasa jauh, tapi balik tiba-tiba dah sampai nuklear ni?"


dan tiba-tiba....

rina dan kak rihan : "Assalammualaikum..... nak pergi mana tu? " *dengan nada orang tua


wewe dan dd tergamam... ape kemende rina dan kak rihan ni


wewe : "korang cakap apa ni?"
dd : *muke pucat kejap, takut sebab dah rasa ala2 mistik... time tu tengah lalu kawasan hutan UKM.. kenape dengan rina dan kak rihan ni... Astaghfirullahalazim


rina dan kak rihan : "hahahaha korang tak pernah dengar kee, pokok tegur?"
wewe dan dd : "apa pokok2 ni? korang cakap apa nii?" :'0 *takutt sehhhh, apa yg diorang merepek ni


rina : "laaaa... xpenah dengar ke.. orang2 tua kata... bila pergi kite akan rasa jauh sebab pokok dan makhluk2 lain akan tegur kite sepanjang perjalanan... "Assalammualaikum... nak pergi mana tuu..?" ... sebab tu kite rasa jauh nye nak sampai... kalau balik diorang xtegur, sebab tu cepat sampai.."

kak rihan : "ha ahh ha ahh pokok tegur"

wewe dan dd : "yekeeeeeeeeeeeeee??"

dd : "habes kalau lalu highway yang xde pokok? ;p"

rina : "laaa bukan pokok je laa.. objek/makhluk2 lain pun akan tegur.. eh korang jangan laa tu sangat.. ni orang2 tua yang kata laa.."




situasi 2

masa ni kat resepsi shai hari tu.. tengah tengok acara pengantin makan beradab.. kitorang duduk kat meja la kan.

dialog nye lebih kurang begini, aku x ingat sangat.

shee : "omaigod, hafiz yang suap shai dulu??? lupa nak pesann kat shaiii suruh dia yang suap hafiz dulu"

iza : "eh ha ahh laaa, habeslaaa nanti shai kene morning sickness"

dd : "hahhh? ape tuuu?"

shee : "orang2 tua yang cakap... masa makan beradap jangan si suami suap si isteri dulu, nanti masa isteri pregnant, morning sickness"

dd dan marleena : "haahh?? korang ni biar betul?"

shee : "betulll... shee ngan iza ikut pesanan tu, and Alhamdulillah kitorang xde pun morning sickness" *Note : shee dan iza dah ada seorang anak

iza : "tapi mimi yang bagitau kitorang petua ni dulu, kalau die x buat nanti siap la dia, haha"

dd : Oh~~




ok habes.

saje nak share apa yang kawan2 cakap pasal kata2 orang tua. jangan nak pertikaikan betul ke tidak eh.. jangan nak berteori2 lak kat sini..

dah namanyaaa kata-kata orang tua kan... nak dengar dengar laa, x nak dengar sudahhh ;p

motip dd garang tetibe? haha..



bye~ TTYM.


note : ada lagi satu petua yang iza n shee bagi.. tapi lupa laa pulak, adehhhh.. iza u bace x entry ni?? ape eh lagi satu petua korang gtau hari tu?




17 comments:

nurul azida ahmad said...

yang situasi pertama tu mmg org tua kate cmtu. penah dgr gak, yang kedua tu tak. hehehe

dd, nnti jgn lupe suap kuku dulu tau. haha

lina said...

adeh...tak pernah dengar la pulak :)

mia said...

owhh..gitu ea, thanks dd 4 da info..hehe

iedayah said...

yg situasi 1 tu i tau lor.yg ke 2 tu i bru tau rini..ilmu nih..=p

dd dudu said...

{zida}
hehe dd ar xpenah dgr, lambat siket tau ;p

alaa suap diri sendiri sudaa ;p haha

{lina}
hehee xpe2, knowledge baru, hik2

{mia}
same2 mia, hehe begitulaahh'

{iedayah}
kenapa sume org da tau yg first ni ;p

li9ht said...

org tua2 kata.. power kalo blaja css smbil tulis blog..:))

Ogy said...

dua2 akak tak pernah tau pun...adess...heheeh

dd dudu said...

{light}
aipp, org tua ni sempat bg komen pulak masa kursus

;v

{kak ogy}
samalaa kite, hihihihihi

li9ht said...

petua ke 3: slalu2 la ckp ngan org tua.. dpt la banyak kata2 org tua.. jgan sombong2 ngan org tua..iksh2..

dd dudu said...

{li9ht}
baiklah sok kitorang akan slalu2 ckp ngan ko.. dptkan banyak kata2 ko.. dan x sombong2 ngan ko..

;p

cronyz said...

eee tuanya rina...
aku pon x tau citer no 1 tu...

ikhlas dari G82

dd dudu said...

{cronyz}
aku batu api dah tunjuk comment ko kat rina. lebih baik ko gi sarapan sekarang

cronyz said...

ok2..takut dah ni..

ikhlas dari G82

dd dudu said...

{cronyz}
ya ya lari skg

amendeee kod rahsia korang ni, pangg~~~~~

rinakawandudu said...

dd: nama pun kod rahsia... mn boleh dedahkan...

cronyz: ko sedap2 rase je ngate aku tua...ko??!!

iznina said...

iza rase iza ngan she x gune pun dialog macam tu...huhu

dd dudu said...

iznina, haha x bape ingat laaaa... cume ingat petua g korg cakap tu jeee, sbb tu aku tulis awal2 "xbape ingat dialog korg"

;p

jap aku emel ko